Home VestiEkonomija Cena pšenice poslednjih 11 godina se kretala od 145 dolara po toni do 417 dolara

Cena pšenice poslednjih 11 godina se kretala od 145 dolara po toni do 417 dolara

by bifadmin

U poslednjih 11 godina cena pšenice se kretala od 145 dolara po toni do 417 dolara. Ceo period se može podeliti u dve faze prema oscilacijama cena tokom godine. Period sa mirnim cenama koji je trajao od žetve 2015. do žetve 2021. godine, prenosi Plodnazemlja.com

U periodu od sedam godina razlika između najniže i najviše cene je bila oko 8 dinara po kilogramu.
Periodi sa turbulentnim cenama koji su trajali od žetve 2010. do žetve 2015. i od žetve 2021. godine, koji još uvek traje. U prvom periodu za 5 godina maksimalna oscilacija u ceni je bila 25 dinar po kilogramu, čemu je dosta doprinela kursna razlika. U drugom periodu turbulentnih cena maksimalna razlika u ceni je bila 20 dinara ali u mnogo kraćem vremenskom interval, za nepune 2 godine, nego u prvom periodu.

Turbulentni period se karakteriše većim oscilacijama ali većom verovatnoćom za gubitkom

Verovatno je da će se u ovoj krizi svetskih cena pratiti logika iz perioda Svetske ekonomske krize da se cena nikada više spuštati na nivo pre krize i da će biti potrebno barem tri godine da se ona stabilizuje i vreti u mirno stanje

Tokom 11 godina…

U dve godine cena se smanjila u periodu skladištenja, dok u 4 godine povećanje nije bilo više od 10% i za 9 godina povećanje je bilo značajno (preko 10%)

U 5 godina rast je preko 30%, od čega u 2 godine preko 50% i jednu godinu rast je bio 93%

Prosečan rast od jula do januara iznosio je 21%, a od januara do maja 1%.

U periodu januar – maj cena je porasla 9 puta i smanjena 6 puta

Prinosi smanjuju svoju varijabilnost i povećava se razlika između Vojvodine i Centralne Srbije

Sušne godine u slučaju pšenice nije bilo odavno, pošto se vegetacija završi pre nego sušni periodi počnu

Perspektive izvoza

Srbija ima pšenice za izvoz ali se ne tržišnim merama uvodi nepoverenje, ne transparentnost i nesigurnost. Očekivanja su da će uslediti još zabrana izvoza.

Izvozna cena je dostigla najviši nivo u poslednjih 9 godina, uzroci su nedostatak pšenice na svetskom tržištu pre svega uzrokovan manjom proizvodnjom kod velikih proizvođača i pravljenjem zaliha od strane država.
Trgovina na domaćem tržištu je minimalna, u izvozu takođe. Svi čekaju. Izvoznicima problem predstavlja i gubitak poverenja internacionalnih partnera zbog nesigurnosti izvoza iz Srbije

Ipak očekivanja su da će čekanje da prestane i da će pšenica i brašno početi da se intenzivno izvozi, što će u jednom momentu ugroziti domaće bilanse. Kada će se to desiti zavisi od prohodnosti Dunava, namere izvoznika i količine pšenice i brašna na zalihama. Imajući prethodna iskustva očekivanja su da će se zabrana izvoza doneti kada zalihe budu na oko 3 meseca potrošnje do dolaska novog roda.

Izvor: SEEDEV

Foto: Plodna zemlja

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar