Home VestiEkonomija EU trpi posledice a SAD dominira

EU trpi posledice a SAD dominira

by bifadmin

SAD iskorišćavaju rat Rusije i Ukrajine i sankcije Moskvi i nameću energetsku dominaciju nad EU, upozoravaju iz francuske vlade

– Neprihvatljivo je da Vašington prodaje svoj utečnjeni prirodni gas po četiri puta višoj ceni od one utvrđene za američke industrijalce. Ekonomsko slabljenje Evrope nije ni u čijem interesu i moramo postići uravnoteženiji ekonomski odnos po pitanju energije između američkih partnera i evropskog kontinenta – poručio je Evropi iz francuskog parlamenta ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Mer je naglasio da se SAD ne bi trebalo dozvoliti da dominiraju na globalnom energetskom tržištu dok EU trpi posledice sukoba u Ukrajini.

– Sukob u Ukrajini ne sme da se završi s američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU – rekao je on u francuskom parlamentu u ponedeljak, prenosi „Raša tudej“.

Pre sukoba u Ukrajini, Rusija je bila najveći snabdevač EU gasom, s udelom od oko 45 odsto u ukupnom uvozu gasa tog bloka. Međutim, zbog sankcija uvedenih Moskvi posle napada na Ukrajinu, isporuke ruskog gasa u EU su znatno opale.
Suočene s energetskom krizom, zemlje 27-članog bloka su požurile da popune svoja skladišta gasa – nivo rezervi u njihovim podzemnim skladištima je u ponedeljak bio blizu 91 odsto, prema podacima kompanije „Gas infrastrakčer Evropa“.

Skladišta su uglavnom napunjena utečnjenim prirodnim gasom (LNG) i trenutno su na najvišim sezonskim nivoima od 2016. godine, pokazuju podaci CGI AGSI.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar