Home VestiEkonomija Georgijeva: „Voz koji se otrgao kontroli“

Georgijeva: „Voz koji se otrgao kontroli“

by bifadmin

Počela je Godišnja skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Na samom početku, dijalog su održali generalnka direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva i predsednik Svetske banke Dejvid Malpas, koji su upozorili na rastući rizik od globalne recesije, pri čemu inflacija ostaje stalni problem posle napada Rusije na Ukrajinu.

„Postoji rizik i stvarna opasnost od svetske recesije sledeće godine“, rekao je Malpas, prenosi Rojters.
On je naveo da se razvojni napori širom sveta suočavaju s krizom, navodeći u tom kontekstu usporavanje rasta u razvijenim ekonomijama i deprecijaciju valuta u mnogim zemljama u razvoju.

Šefica MMF-a Georgijeva je rekla da MMF vidi „značajan problem“ u Kini, drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast.

Osvrćući se na rastuće potrošačke cene u zemljama širom sveta, ona je poručila da ne možemo sebi priuštiti da se inflacija kreće „kao voz koji se otrgao kontroli“.

Georgieva je ocenila i da Zajednički okvir Grupe 20 za restrukturu dugova siromašnih zemalja sporo postaje operativan, ali da je optimistična u vezi sa slučajevima Čada i Zambije, koji su zajedno sa Etiopijom prvi zatražili pomoć.

Izrazila je nadu da bi napori za restrukturu duga Čada i Zambije mogli da se finalizuju do kraja godine, što bi, kaže, utrlo put da i druge zemlje zatraže takvu vrstu pomoći.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar