Home VestiPolitika i društvo Gepolitička ili špijunska afera u NIS-u

Gepolitička ili špijunska afera u NIS-u

by bifadmin

U specijalnoj operaciji Tužilaštva za organizovani kriminal, rumunska policija pretresla je prostorije NIS Petrola u Temišvaru privela i saslušala osam zaposlenih u IT sektoru te kompanije, zbog sumnje o odavanju poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u toj zemlji. Tužilaštvo sa jedne strane prvi put pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, dok sa druge strane Nacionalna asocijacija za mineralne resurse objašnjava da je NIS radio po zakonu.

Glavna i odgovorna urednica magazina „Energija Balkana“ Jelica Putniković smatra da je pre po sredi gepolitička, nego špijunska afera.

„Svaka kompanija kada dođe da istražuje bogatsvata u nekoj zemlji, posebno u EU, a NIS je u Rumuniji od 2011-12, tamo su već nađene određene količine nafte, počela je eksploatacija, NIS tamo ima pumpe pod brendom Gasprom. Imamo tu neku priču koja se razvija, a čim je krenula intervencija Rusije u Ukrajini, Rumuni su bili najglasniji da će nacionalizovati NIS Petrol, u medijima je pisalo da su tada u filijale ulazile razne inspekcije i kako su meni nezavisni izvori rekli plaćena je neka mala kazna, da ne bude nismo džabe bili. I onda zatišite i sada u vreme novih političkih dešavanja između Moske i Kijeva, Severnog toka. Krenula je priča opet u nekim zemljama EU da će nacionalizovati svoja energetska preduzeća“, priča Putniković, za N1.

Podseća da je bilo najava i u Srbiji da bi trebalo da se nacionalizuje.

„Onda je NIS, da bi izbegao sanckije EU i Amerike, promenjena je struktura vlasništva u NIS-u, Gaspromnjeft je vlasnik 50 odsto, 6 15 je vlasnik Gasprom koji ne podleže sankcijama, jer im treba ruski gas. NIS ne potpada pod sankcije EU i sada ovaj šesti paket sankcija ne brani NIS-u da kupuje naftu, samo da nije ruska, jer neće biti transportovana kroz Jadranski naftovod“, dodala je.

Pritisak vrši  Brisel i Vašington

Nemačka je pod pritiskom Brisela i Vašingtona, kao i Srbija, kaže Putniković.

„I da se nacionalizuje NIS, svakog dana su pritisci na Srbiju da se uvedu sankcije, bio NIS nacionalizovan ili pola-pola, milsim da je NIS tu kolateralna šteta i svi mi građani koji imamo naftu jer rafinerija u Pančevu radi. Neprikosnoveno je pravo vlasništva, kad se ova priča završi, moraće svi oni koji su nacionalizovali da vrate ili debelo plate jer će sve to završiti na sudu. Možda Rumunija hoće da pokaže da nije proruski orijentisana. Zanimljivo je da se rumunski političari nisu oglasili“, rekla je Putniković.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar