Home VestiEkonomija Kamate stope će se podići koliko god je potrebno da bi se smanjila bazna inflacija

Kamate stope će se podići koliko god je potrebno da bi se smanjila bazna inflacija

by bifadmin

Evropska centralna banka (ECB) će podići svoje kamate koliko god je potrebno da smanji baznu inflaciju, a taj tempo bi mogla da uspori posle kraja godine, izjavio je danas član Upravnog saveta ECB Fransoa Vilroa de Galo. Vilroa, koji je i guverner francuske centralne banke, rekao je da je bazna inflacija u evrozoni od 4,8 odsto, koja isključuje cene energije i hrane koje nisu pod kontrolom centralne banke, previsoka, prenosi Rojters.

„Podići ćemo kamatne stope koliko god je potrebno da smanjimo baznu inflaciju. To će, usput, pozitivno uticati na neto prihode banaka. Evropske banke su solidnije nego što neki strahuju“, naveo je on u intervjuu za holandski list NRC.
Britanska agencija napominje da su se evropske banke poslednjih dana našle pod pritiskom na finansijskim tržištima zbog zabrinutosti za zdravlje švajcarske grupe Kredit Svis.

Budući da je ECB podigla svoju glavnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u julu i za 75 poena u septembru, Vilroa kaže da je važno da naredni potezi ECB-a budi „staloženi“.

To, kako objašnjava, znači da ne bude ni oštrih potresa na tržištima niti naglog pooštravanja finansijskih uslova za domaćinstva i firme.

Vilroa smatra da bi ECB trebalo da povećava svoje kamate „bez oklevanja, do kraja ove godine” do nivoa koji je „nešto ispod ili blizu dva odsto“, na kojem one niti stimulišu niti koče ekonomiju.

Nakon toga, ECB bi krenula u drugi deo ciklusa normalizacije monetarne politike, koji će, po njemu, biti „fleksibilniji i verovatno sporiji“.

„Ne kažem da će povećanje kamate tada stati, ali moraćemo sveobuhvatno da procenimo inflaciju i ekonomske izglede“, dodao je Vilroa.

Izvor: Tanjug/Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar