Home VestiEkonomija Najjeftinije grejanje ove sezone je na gas

Najjeftinije grejanje ove sezone je na gas

by bifadmin

Najniže troškove energije za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni, a računajući prema cenama iz prve polovine oktobra 2022, imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa. Za to će im, pokazuje analiza Agencije za energetiku Republike Srbije AERS, biti potrebno 45.500 dinara. Ova računica odnosi se na stan od 60 kvadrata.

Odmah potom, po ceni, sledi grejanje na drva, pelet, ugalj, pa TA peći, dok će najskuplje grejanje plaćati korisnici etažnog grejanja na struju, kao i na propan butan gas i lož ulje.

Prosečna procenjena potrošnja za grejanje 150 kilovat-časova po kvadratu

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat-časova, navodi AERS.

U Srbiji je, inače prosečna procenjena potrošnja za grejanje 150 kilovat-časova po kvadratu. AERS pri analizi troškova energije za grejanje uzima u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

„Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2022/2023. imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45.500 dinara“, ističe u analizi Agencija za energetiku Republike Srbije AERS.

Grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 7.650 dinara po kubiku) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 odsto će, prema računici AERS, koštati 63 hiljade dinara, dok će značajno veće troškove, preko 104 hiljade dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 10.700 dinara po kubiku ) i imaju peći niže efikasnosti.

„Nešto niži troškovi od 96,2 hiljade dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 71,9 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64,4 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose oko 88,58 hiljada dinara“, navodi Agencija.

Najskuplje grejanje na struju, propan butan gas i lož ulje

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

„Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ta domaćinstva moraju da iydvoje 155,8 hiljada dinara za električnu energiju, 167 hiljada dinara za propan butan gas, odnosno 188,5 hiljada dinara za lož ulje“, navodi AERS.

U odnosu na prethodnu godinu najviše je, 58 odsto, porasla cena uglja Banovići.

„Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena cene lož ulja veća za 45 odsto. Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko osam procenatadok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto. Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja“, ukazuju u Agenciji za energetiku.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar