Home VestiEkonomija Nemačka planira da legalizuje upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe

Nemačka planira da legalizuje upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe

by bifadmin

Nemačka pokušava da legalizuje upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe i da time postavi presedan koji bi mogle slediti i ostale države na Starom kontinentu. 

Ovo je zapravo predlog nemačkog ministra zdravlja koji smatra da bi odraslim osobama trebalo dozvoliti da poseduju do 30 grama kanabisa, kao i da kod kuće uzgajaju do tri stabljike ove biljke.

Ako ovaj predlog bude usvojen i pretvoren u zakon, to bi mogao biti dobar primer i za ostatak Evrope, poručuje ministar Karl Lauterbah. On smatra da bi legalizacija kanabisa bolje zaštitila mlade koji trenutno ilegalno kupuju proizvode nastale od ove biljke koji su često lošeg kvaliteta. A ukoliko bi kanabis bio legalan, mogli redovnoj kontroli bi bili podvrgnuti i njegova bezbednost i njegov kvalitet.

Ipak, nemaju svi razumevanja za ovakve predloge. Usvajanje ovakvog zakona u Nemačkoj moglo bi da dođe pod znak pitanja budući da nije usklađeno sa legislativom EU. Trenutno se čeka odluka Evropske komisije o ovom pitanju. Ukoliko zvanični Brisel da zeleno svetlo, nacrt zakona će biti objavljen u prvom kvartalu 2023.

Foo: fdg, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar