Home VestiEkonomija Šest zemalja iz EU povećalo izvoz u Rusiju a uvoz ruske robe povećan u 16 ​​zemalja EU

Šest zemalja iz EU povećalo izvoz u Rusiju a uvoz ruske robe povećan u 16 ​​zemalja EU

by bifadmin

U julu je šest zemalja Evropske unije povećalo izvoz robe u Rusiju na godišnjem nivou, dok je uvoz ruske robe povećan u 16 ​​zemalja EU.

To pokazuju proračuni RIA Novosti na osnovu podataka ruskih nacionalnih statističkih agencija, prenosi Jutarnji list.
Neke od njih su više puta povećale uvoz robe iz Rusije: Slovenija (6 puta), Kipar (3,4 puta), Češka (3,1 puta), Grčka (3 puta) i Italija (2,2 puta), zatim Austrija (za 12%), Belgija (89%), Bugarska (95%), Mađarska (77%), Nemačka (10%), Španija (68%), Luksemburg (16%), Holandija (15%), Rumunija (9% ), Slovačka (21%) i Hrvatska (2%).

Istovremeno, osam zemalja EU je na mesečnom nivou povećalo izvoz u Rusiju. Najveći rast zabeležen je u Rumuniji (78%), Litvaniji (28%) i Holandiji (21%). Povećane su i isporuke belgijske, bugarske, španske, slovenačke i hrvatske robe, navode RIA Novosti.

Prema analizi agencije, u julu su izvoz predvodile Hrvatska, koja je Rusiji isporučila robu za oko 18,4 miliona evra, i Slovenija (98 miliona evra), što je za 59 odsto i 56 odsto više nego prošle godine.

Estonija (16%), Bugarska (10%), Austrija (5%) i Letonija (1%) takođe su povećale izvoz robe na godišnjem nivou. Ostale zemlje bloka smanjile su izvoz robe u Rusiju: najviše su pale isporuke sa Kipra (-99%), Luksemburga (-82%), Francuske (-76%), Švedske (-75%) i Češke (-70%) ).

Uvoz ruskih proizvoda u julu je porastao na mesečnom nivou u devet zemalja, uključujući rast od osam puta na Kipru i 1,7 puta u Grčkoj.

Pored toga, u odnosu na jun, kupovinu su povećale Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Finska, Češka i Švedska.

Izvor: Jutarnjilist.hr/B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar