Home VestiEkonomija Svetska trgovinska organizacija snizila prognoze za narednu godinu

Svetska trgovinska organizacija snizila prognoze za narednu godinu

by bifadmin

Ako ste mislili da je ova godina bila loša po svetsku ekonomiju, prevarili ste se. Svetska trgovinska organizacija prognozira da će u 2023. globalna trgovina dodatno usporiti, što bi moglo dovesti i do recesije.

Ova organizacija je naime revidirala svoju prethodnu prognozu rasta trgovine sa 3,4 odsto na samo jedan procenat. Prema njenim predviđanjima, rast svetske privrede će u 2023. iznositi 2,3 odsto, što je takođe sniženo sa prethodne prognoze koja je predviđala 3,3 procenta. Ukoliko centralne banke nastave da podižu referentne kamatne stope globalna ekonomija će potonuti još dublje, kažu iz STO.

Sve navedeno imaće najnegativniji uticaj na zemlje u razvoju koje su bile u lošoj ekonomskoj situaciji i kada su cene energenata, hrane i đubriva bile znatno niže. Sada bi, zbog inflacije, u njima mogao značajno da se poveća broj siromašnih, pa i gladnih.

Ipak, dobra stvar u svemu ovome, ako se uopšte može izvući nešto dobro, je činjenica da bi usporavanje trgovine moglo zauzdati inflaciju. Ali bi zato ono veoma loše uticalo na logističke kompanije koje su tek počele da se oporavljaju od pandemije.

Izvor: Fortune

Foto: Enrapture captivating media, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar