Home VestiEkonomija Zašto je Vlada Srbije zabranila izvoz gasa kad naša zemlja gas uopšte ni ne izvozi?

Zašto je Vlada Srbije zabranila izvoz gasa kad naša zemlja gas uopšte ni ne izvozi?

by bifadmin

S obzirom na to da nadležni stalno ističu da je Srbija gotovo u potpunosti zavisna od uvoza prirodnog gasa odluka republičke Vlade da privremeno zabrani izvoz “plavog energenta” zbunila je ne samo građane već i stručnu javnost.

Odmah su se pojavile spekulacije da vlast u Srbiji želi da spreči rusku kompaniju Gasprom da iz svog dela podzemnog skladišta gasa “Banatski dvor”, čiji je inače većinski vlasnik prodaje “plavi energent” u inostranstvu, ali kako Danas saznaje, zapravo se radi o sasvim drugoj stvari, odnosno, drugom gasu. Vlada, naime, nastoji da zabrani izvoz komprimovanog prirodnog gasa – metana, koji se najčeše koristi kao gorivo.

Vlada Srbije je kako je saopšteno, donela Odluku o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa koja će važiti do 31. oktobra ove godine, kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta i sprečila moguća šteta po privredu i građane. Odluka je doneta s ciljem sprečavanja pretnje od kritične nestašice prirodnog gasa prouzrokovane poremećajem na globalnom tržištu energenata, dodaje se u saopštenju.

Naša zemlja potpunosti zavisna od uvoza

Ta vest je prilično zatekla javnost pa tako i stručnu jer je poznato da je naša zemlja skoro u potpunosti zavisna od uvoza “plavog energenta”. U Srbiji se proizvodi 13 odsto količina potrebnih za domaće potrošače a sve se ostalo se podmiruje iz uvoza ruskog gasa.

Srbija ne poseduje rezerve gasa koje bi mogla da proda na tržištu drugim zemljama, pa ni u tom segmentu se ne može tražiti logika zbog čega je Vlada donela ovakvu odluku bez bilo kakvog pojašnjenja.

Podatak da u jedinom domaćem podzemnom skladištu gasa u Banatskom dvoru, moćna ruska državna kompanija Gasprom, kao njegov većinski vlasnik ima pravo na korišćenje dela kapaciteta, odnosno da skladišti “plavi energent” koji može da prodaje kupcima van Srbije, razvila je spekulacije da je cilj zabrane da se spreči upravo to.

Međutim, činjenica da Srbija zavisi od isporuka ruskog gasa kao i da “plavi energent” od Moskve dobija po nižim cenama od većine drugih evropskih zemalja jednostavno Vladi ne daje mogućnost da se opredeli za takav potez. Ako bi do toga došlo Beograd ne bi naišao na razumevanje Moskve i ugrozio bi svoj povlašćen položaj u odnosu na druge kada je reč o snabdevanju prirodnim gasom.

Sprečavanje izvoza sabijenog prirodnog gasa

Kako Danas saznaje, razlog zbog koga je Vlada donela ovakvu odluku je težnja da se spreči izvoz takozvanog komprimovanog, odnosno sabijenog prirodnog gasa koji se koristi kao gorivo i industrijski energent. Komprimovani prirodni gas ili skraćeno KPG, čija se oblast upotrebe uglavnom preklapa sa tečnim naftnim gasom, koristi se kao alternativno gorivo za pokretanje drumskih vozila. Njegov osnovni sastojak je metan i u poređenju sa drugim derivatima od kojih se dobija gorivo ima manji koeficijent emisije ugljen-dioksida i kao takav doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha. Takođe, njegova potrošnja po kilometru vožnje je niža što vlasnicima vozila sa takvim pogonom obezbeđuje i značajne finansijske uštede.

Komprimovani prirodni gas se dobija kako iz gasovoda tako i iz gasnih polja odakle se posle sabijanja koje dovodi do smanjenja njegove zapremine u specijalizovanim cisternama prevozi do industrijskih potrošača koji ga koriste za proces proizvodnje ili grejanje i kompresorskih stanica gde se kupcima sipa kao gorivo u rezervoare njihovih automobila.

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar