Home VestiEkonomija Banke sve ređe daju kredite s fiksnom kamatom

Banke sve ređe daju kredite s fiksnom kamatom

by bifadmin

Bankari već sada u Srbiji sve teže odobravaju kredite sa fiksnim kamatnim stopama, a očekuje se da će kamate rasti do sredine 2023. godine.

Do sada je većina keš kredita bila vezana za dinar i rata im je bila fiksna tokom celog perioda otplate, bilo da je to pet ili sedam godina. Sada su banke u skladu sa dešavanjima na svetskim tržištima novca počele da menjaju svoje poslovne politike, piše Blic.

Ključne kamatne stope, zbog neizbežnih odluka centralnih banaka širom sveta da obuzdaju inflaciju, rastu kontinuirano već šest meseci, pa je tako nedavno i euribor podignut od strane ECB treći put ove godine za 0,75 odsto. Američka centralna banka je istovremeno podigla kamatu četvrti put za redom i ona je na najvećem nivou od 2008.

Sve to zajedno unelo je sada i ozbljinu dozu neizvesnosti kod banaka u Srbiji, koje su sve manje spremne da fiksiraju rate zajmova i to ne samo za stambene za koje je nemoguća misija dobiti fiksnu ratu, već i za ostale kredite, keš ili potrošačke.

Koliko su porasle kamatne stope u Srbiji?

Promenjiva kamata na pozajmice u domaćoj valuti je početkom godine bila sedam do devet odsto u proseku, a sada se novi krediti ugovaraju na devet do 11 odsto. Fiksna kamata koju su banke nudile je bila od 10 do 16 odsto, ali sada je banke više gotovo i nemaju u ponudi.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić potvrdio je da banke sada nerado daju pozajmice sa fiksnom kamatom.

„Zbog neizvesnosti na tržištima, trenutno je u ponudi sve manje kredita sa fiksnom kamatnom stopom. Kao što su ljudi oprezniji kada je u pitanju zaduživanje, tako se ponašaju i bankari. Fiksna kamata je uvek u trenutku kada se uzima veća, jer neko mora da nosi rizik nepredvidive budućnosti, ali banke se racionalno ponašaju i sada ne žele da pozajmljuju novac sa fiksnom kamatom“, kaže Vasić.

Dokle će rasti kamate?

Rast referentne kamatne stope Federalnih rezervi SAD je alat u borbi sa inflacijom koji će izazvati usklađivanje kamata u Evropi, što će se preliti i ka kreditno zaduženoj privredi i građanima, i više su nego složni ekonomisti. Ocena je da se svet protiv inflacije već neko vreme bori podizanjem kamata, da bi takav trend mogao da potraje i sve do polovine naredne godine, a da u međuvremenu treba očekivati povećanje rata na stambene kredite kojih u Srbiji ima oko 150.000.

Rate na stambene kredite već su u proseku skočile za oko 60 evra. Na mesečni iznos od oko 300 evra ceh je prethodnih meseci povećan za i do 90 evra, a sudeći prema očekivanjima za dalji rast euribora, ovaj iznos bi samo mogao da bude veći.

Profesor Ljubodrag Savić nedavno je poručio da ovo nije kraj jer će, zbog rastuće inflacije koja beleži istorijsko visoke iznose u svetu, verovatno biti novih korigovanja kamata, počevši od FED.

Izvor: Blic

Foto: Geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar