Home VestiEkonomija U septembru zabeležen blagi pad industrijske proizvodnje u Srbiji

U septembru zabeležen blagi pad industrijske proizvodnje u Srbiji

by bifadmin

Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine bila je manja za 0,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek u 2021. godine veća za 1,9 odsto, objavo je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po sektorima, u septembru ove u odnosu na septembar 2021, rast je zabeležen jedino u rudarstvu – 1,3 odsto, u sektoru prerađivačke industrija pad je bio 0,6 odsto, dok je u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom sve ostalo na prošlogodišnjem nivou.

U sektoru rudarstva gotovo sve delatnosti imale su pad ovog septembra u odnosu na septembar prošle godine, izuzev eksploatacije rude metala u kojoj je rast u tom periodu 18,8 odsto.

Najveće oscilacije su u prerađivačkoj industriji, koja beleži blagi pad ukupno gledano.

Posmatrano po delatnostima u okviru ove industrije najveći pad zabeležila je proizvodnja osnovnih metala od 36,6 odsto, dok je ubedljivo najveći rast od 92 odsto bio u segmentu proizvodnje ostalih saobraćajnih sredstava.

Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda takođe je u ovom periodu zabeležila rast i to od 68,4 odsto, nešto manji rast bio je kod popravke i montaže opreme, ali i ostalih prerađivačkih delatnosti, kao i u proizvodnji papira i hemikalija.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar