Home VestiEkonomija Đedović: Srbija će biti važan izvor retkih minerala u svetu

Đedović: Srbija će biti važan izvor retkih minerala u svetu

by bifadmin

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će Srbija svojim mineralnim resursima u narednom periodu biti značjna država na evropskom i svetskom tržištu retkih minerala i važnih metaličnih i nemetaličnih sirovina i da je spremna da razvija rudarstvo uz poštovanje standarda zaštite okoline.

„Spremni smo da stvaranjem lanca vrednosti značajno utičemo na dalji privredni rast Republike Srbije kao pokazartelja društvenog i ekonomskog razvoja naše države, uz sve mere predostoržnosti zaštite prirode i naših prirodnih bogatstava“, rekla je Đedović.

Ona je kazala da je u sektoru rudarstva 2021. bilo je zaposleno više od 27.000 ljudi, a u rudnicima ljudi 8.500 radnika, sa tendencijom daljeg povećanja.

„Trenutno se u Srbiji obavljaju geološka istraživnaja na 178 istražnih polja, od čega su 120 istražnih polja metaličnih sirovina, između ostalog, bakra, zlata, olova, cinka, srebra, dva istražna polja energetskih sirovina, i 56 polja na kojima se istražuju nemetalične sirovine“, rekla je ministarka na konferenciji „Mineralni resursi Srbije, održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“, u organizaciji Delfi ekonomskog foruma.

Đedović je podsetila da rudarstvo u našoj zemlji ima dugu tradiciju, jer je prvi zakon o rudarstvu u Srbiji donet 1412. godine i da je prvi zvanično otvoreno rudnik u Evropi Rudna Glava kod Majdanpeka

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar