Home Promo Erste Bank a.d. Novi Sad i Erste Grupa: Nastavak pozitivnih trendova poslovanja

Erste Bank a.d. Novi Sad i Erste Grupa: Nastavak pozitivnih trendova poslovanja

by bifadmin

Na kraju trećeg kvartala Erste Bank a.d. Novi Sad beleži nastavak pozitivnih trendova poslovanja u svim segmentima.

“Ovo je rezultat poverenja naših klijenata i izuzetne posvećenosti naših zaposlenih, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava čitav svet. Primetan je značajan rast kredita i dvocifren rast depozita pravnih lica, što je potvrda da Erste Banku prepoznaju kao sigurnog partnera. Posebno me raduje činjenica što smo prema podacima za prva tri kvartala trenutno na prvom mestu na tržištu prema korisničkom iskustvu klijenata fizičkih lica i na tome sam izuzetno zahvalna svim svojim koleginicama i kolegama. Personalizovana usluga i savetodavni pristup koji negujemo je nešto što naši klijenti prepoznaju. Mi želimo da ih podržimo na putu da postanu finansijski zdravi, što će im omogućiti da budu još uspešniji, a samim tim i zadovoljniji. Finansijsko zdravlje prepoznajemo kao jednu od ključnih komponenti društva u kojem svi možemo da rastemo i stvaramo bolji i kvalitetniji život za sve,“ izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke a.d. Novi Sad.

Podaci pokazuju sledeće:

  • Krediti stanovništvu i mikro klijentima ove banke nastavili su da rastu i to za 5,5% u odnosu na kraj 2021. godine i iznose 110,92 milijarde dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata su uvećani za 1,2% i iznose 124,30 milijardi dinara.
  • Krediti pravnim licima su porasli za 7,8% u odnosu na kraj 2021. godine i iznose 110,23 milijarde dinara; depoziti pravnih lica su zabeležili rast od 11,3% i iznose 93,15 milijardi dinara.
  • Operativni rezultat Banke beleži rast od 12,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 3,47 milijardi dinara na kraju trećeg kvartala.
    Bilansna suma je uvećana za 7,7%, sa 320 milijardi dinara na kraju 2021. godine na 344 milijarde dinara.
  • NPL koeficijent na kraju trećeg kvartala 2022. godine iznosi 2,5%.

Rezultati Erste Grupe za prvih devet meseci 2022. godine

„Opšte okruženje u narednoj godini biće puno izazova, kako u našem regionu tako i u celom svetu. Ipak, naša tržišta pokazuju znake koji obećavaju da će ona zabeležiti bolje rezultate od Zapadne Evrope na bazi visokih stopa zaposlenosti i dobrih javnih finansija,“ objasnio je Vili Černko, generalni direktor Erste Grupe. „Inflacija će i dalje biti glavni izazov za naše klijente u sektoru privrede i stanovništva, a mi možemo i spremni smo da podržimo privrede i ljude u našem regionu da prebrode ova vremena puna izazova.“

Podaci pokazuju sledeće:

  • Dobar rast ukupnih kredita (+10,3% od početka godine), s porastom kako u segmentu poslovanja s privredom, tako i sa stanovništvom
  • Snažno povećanje neto prihoda od kamata podstaklo rast operativnog rezultata
  • Koeficijent problematičnih kredita (NPL) zabeležio pad na 2,0%, najniži nivo u periodu nakon inicijalne javne ponude
  • Predviđa se niži rast BDP-a u 2023. godini, očekuje se da će stope inflacije opasti, ali i da će ostati povišene

Foto: Micheile Dot, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar