Home Promo MOL Groupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za treći kvartal 2022.

MOL Groupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za treći kvartal 2022.

by bifadmin

Podržan snažnim učinkom u segmentima Upstream i Downstream, pod uticajem makroekonomskih faktora, čista CCS EBITDA je rezultirala sa 1.449 miliona dolara u trećem kvartalu 2022.

Ovaj rezultat je doveo da EBITDA u periodu od prvog do trećeg kvartala 2022 bude 3,627 miliona dolara, što omogućava MOL-u da dalje unapredi celogodišnji raspon EBITDA u rasponu od 4,1-4,4 milijarde dolara. U isto vreme, vanredni porezi i propisi o cenama goriva širom regiona Centralne i Istočne Evrope pogodili su naše poslovanje za približno 1,18 milijardi dolara u prva tri kvartala 2022.

Predsednik Uprave i glavni izvršni director Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate:

„Dok su se makro uslovi razvijali povoljno za industriju nafte i gasa u prvih devet meseci ove godine, neizvesno spoljno okruženje, recesija koja preti, državne intervencije i neočekivani porezi dovode do neizvesnosti u našoj industriji. Čini se da evropske sankcije određuju ekonomsku budućnost Evrope, a treći kvartal 2022. godine pokazao se kao veoma težak u pogledu snabdevanja energijom u regionu Centralne i Istočne Evrope. Do sada smo uspeli da održimo stabilne zalihe goriva u nekoliko zemalja CIE, što smatram našim najvećim dostignućem u ovom kvartalu zahvaljujući izvanrednim naporima zaposlenih MOL-a. Biće nam potrebna posvećenost naših kolega u budućnosti, kao i disciplinovan finansijski pristup za isporuku predstojećih tranzicionih investicija kako bismo garantovali energetsku bezbednost, prešli sa ruskih izvora energije, a da pri tom ne izgubimo iz vida zelenu tranziciju. Napravili smo veliki korak u našoj strategiji 2030+: MOL-u je dodeljena koncesija za usluge upravljanja komunalnim otpadom koja pokriva period od 35 godina u Mađarskoj, što nam je omogućilo da se proširimo u novom poslovanju sa niskim emisijama ugljenika i cirkularne ekonomije.”

EBITDA Upstream segmenta je skoro udvostručena u odnosu na prethodnu godinu na 640 miliona USD u trećem kvartalu 2022, isporuka od početka godine do danas iznosila je 1,72 milijarde dolara, što predstavlja skoro polovinu ukupne EBITDA Grupe. Glavni pokretači snažnog rezultata u trećem kvartalu bili su makro indikatori koji su uspeli da neutrališu negativan uticaj dodatnih tantijema u poslednjem kvartalu. Obim proizvodnje nafte i gasa premašio je 90 mboepd u trećem kvartalu 2022, dok je u prva 3 kvartala dostigao prosek od 92,3 mboepd, što je premašilo godišnju proizvodnju od 90 mboepd. Operativni troškovi jedinice grupe ostali su ispod 5 USD/boe, uprkos značajnom pritisku troškova u celom lancu vrednosti.
U Downstream segmentu čista CCS EBITDA porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dostigla 741 milion dolara u trećem kvartalu, ali je smanjena za 14% u odnosu na prethodni kvartal. Propisi o cenama i oporezivanje neočekivanih prihoda u CIE pogodili su profitabilnost segmenta u trećem kvartalu 2022. i petchem EBITDA je smanjena za 90% u odnosu na prethodnu godinu, ali snažan doprinos R&M nadoknadio je negativne pokretače. Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta (Sažalomba) uspešno je završeno u trećem kvartalu.

U Q3 2022. godine Consumer Services EBITDA je smanjena za 43% u odnosu na prethodnu godinu i više nego prepolovljena ako uporedimo prva tri kvartala sa prošlogodišnjim istim periodom. Regulatorne mere cena goriva u nekoliko zemalja CIE uticale su na rezultate, EBITDA ovog segmenta je smanjena za 85 miliona dolara zbog ograničenja cena goriva u regionu CIE. Poboljšanje non-fuel marže i povećanje obima prodaje delimično su ublažili negativne pokretače. Broj lokacija Fresh Corner porastao je na 1.130 u trećem kvartalu 2022. sa 1.103 koliko ih je bilo u drugom kvartalu 2022. godine.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar