Home VestiEkonomija Ministarka rudarstva i energetike najavila poskupljenje struje i gasa

Ministarka rudarstva i energetike najavila poskupljenje struje i gasa

by bifadmin

Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović najavila je nove cene struje i gasa, a o litijumu je rekla da „treba razmotriti kako da se on iskoristi“.

Đedović smatra da cena struje i gasa mora što pre doći na dnevni red, i podseća da su i energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa po tri, četiri, pet puta, a negde i više.

„Ne može drugačije. Jeste, države naveliko ulažu u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa “, kaže ona.

Litijum se i dalje razmatra

Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, Dubravka Đedović je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jedno jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

„Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su“, rekla je ona.

Dodala je i da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali kaže da je samo pitanje koje će mere da budu preduzete da se rizici umanje.

Izvor: N1

Foto: Alem Omerovic, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar