Home VestiPolitika i društvo Nemci ruše vetroelektranu da naprave mesta za rudnik uglja

Nemci ruše vetroelektranu da naprave mesta za rudnik uglja

by bifadmin

Predsednik Ugande Joveri Museveni kritikovao je Zapad zbog „dvostrukog standarda” u njihovom odgovoru na energetsku krizu nastaloj zbog rata u Ukrajini.

U objavi na Tviteru, Museveni je izdvojio Nemačku zbog rušenja vetroturbina kako bi omogućili proširenje elektrane na ugalj dok se Evropa bori sa energetskom krizom izazvanom ratom Rusije i Ukrajine, prenosi CNN.

U septembru je Rusija, koja se našla pod velikim brojem zapadnih sankcija zbog svoje invazije na Ukrajinu, zaustavila isporuku gasa Evropi, ostavljajući region koji je zavisio od uvoza ruske nafte i gasa u potrazi za alternativama.
Nemačka je predložila postepeno ukidanje termoelektrana na ugalj do 2030. kako bi se smanjile emisije ugljenika. Ali najveća evropska privreda sada je prinuđena da daje prioritet energetskoj bezbednosti u odnosu na čistu energiju pošto su isporuke gasa iz Rusije obustavljene.

Baš kao i Nemačka, mnoge druge evropske zemlje oživljavaju projekte uglja kao alternativu ruskoj energetici.

Museveni je napisao da prelazak Evrope na proizvodnju električne energije zasnovane na uglju „izvrgava ruglu“ klimatske ciljeve Zapada.

„Vest iz Evrope da se ruši ogromna vetroelektrana kako bi se napravio prostor za novootvoreni rudnik uglja je pokazatelj dvostrukog standarda koji smo u Africi očekivali“, napisao je lider Ugande i taj potez Nemačke nazvao „čistim licemerjem“

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar