Home VestiEkonomija Od videa iz zološkog vrta do biznisa vrijednog milijarde dolara

Od videa iz zološkog vrta do biznisa vrijednog milijarde dolara

by bifadmin

 „Creators economy“ odnosno kreiranje internet  sadržaja postao je ozbiljan biznis i jedna od dominantnih tema na ovogodišnjem Web Summitu, najvećoj globalnoj IT konferenciji, koja se održava u Lisabonu, prenosi dopisnik Biznis i Finansija sa konferencije.

Od kada je suosnivač YouTube, Jawed Karem u aprilu 2005. uploadovao prvi video, kojim je zabilježio svoju posjetu zološkom vrtu u San Diegu, pa do danas, mnogo se toga promijenilo na internetu. Sadržaji koje korisnici interneta postavljaju na web napravili su zvijezde i multimilionere od nekolicine sretnika a stotinama miliona ostalih mahom mladih, daju nadu da je i njima slava, uspjeh i bogatstvo na dohvata ruke i to bez previše rada.

Kreatori o autentičnosti, investitori o diverzifikaciji prihoda

I dok video zvijezde sa platformi poput YouTube, Tik tok, Facebook i podcasteri, u svojim prezentacijama pričaju o potrebi da se bude autentičan i zabavan, investitori i menadžeri kompanija koje opslužuju internet kreatore, govore o jezikom brojki o monetizaciji,  diverzifikaciji prihoda, optimizaciji i minimizaciji rizika .

– U SAD ankete pokazuju da je među tinejdžerima kreiranje sadržaja za internet predstavlja prvi izbor za njihovu buduću profesiju, entuzijastično je obznanila Stephanie Hospital, koja je na čelu venture platforme OneRagtime koja ulaže u novoformirane kompanije u ranoj fazi njihovog postojanja, te naglasila da je stoga jedan od kriterija za uspjeh kompanija u ovoj oblasti, na vrijeme uočiti „ko su nove generacije kreatora“.

Šta činjenica da tinejdžeri vide kreiranje videa za YouTube i Tik Tok,  kao poželjniju karijeru nego profesije poput ljekara, inžinjera, advokata ,  govori o modernom društvu druga je priča, ali venture kapitalisti nisu tu da se bave etičkim pitanjima već da maksimiziraju profit na uložena sredstva.

– Svake godine mi pomislimo da je dosegnut vrhunac kada je riječ o industriji kreiranja sadržaja za web i da ne može dalje rasti ali svaki put se pokaže da može  te da je čitava industrija još uvijek na početku, Ono što je ključno za kreatore je da moraju diverzifikovati svoje izvore prihoda, što znači da je potrebno biti prisutan na više platformi, dok istovremeno treba raditi i na optimizaciji sadržaja, kaže Stefano Fallaha, osnivač kompanije Podeo, najveće podcast platforme u arapskom svijetu. Podeo je istovremeno jedna od profitabilnih investicija iza koje stoji One Ragtime.

Beskonačna glad za novim sadržajima

Ono što je izvjesno je da je termin „kreatori sadržaja“ trenutno modni hit među  profesionalnim optimistima u liku menadžera internet platformi i venture kapitalista, a prolazi sve, od „samo za odrasle“ na platformama poput OnlyFans, ocjene dječijih igračaka, političkih analiza pa do klasične muzike.

Glad za novim sadržajima na internetu je beskonačna, milijarde dolara se obrću, samo nije baš sigurno da će te pare pretvoriti najveći broj kreatora u bogataše.

Da je „kreiranje sadržaja“ dostiglo razmjere epidemije vidi se i među medijima prisutnim na Web Summitu. Među 2.000 registrovanih predstavnika medija lavovski dio čine podcasteri, youtuberi i ostali kreatori  internet sadržaja koji se očajnički trude da  izbore svoje mjesto pod suncem u bespoštednoj utrci za preglede i downloade koja traje 24 sata dnevno.

Na ovogodišnjem Web Summitu u Lisabonu prisutno je rekordnih 71.033 učesnika iz 160 zemalja, od kojih je 298 iz Srbije.

Dražen Simić (bif.rs)

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar