Home TekstoviB&F Plus „Alfa klima“ iz Knjaževca, energetski inovator: Novom toplotnom pumpom štite i prirodu i budžet kupaca

„Alfa klima“ iz Knjaževca, energetski inovator: Novom toplotnom pumpom štite i prirodu i budžet kupaca

by bifadmin

Preduzeće „Alfa Klima“ iz Knjaževca je među prvima u Evropi projektovalo novu generaciju toplotnih pumpi u kojima su freon zamenili propanom. Ova kompanija je tokom 27 godina rada razvila brojne modele toplotnih pumpi. „Ne verujem da bi ikakav drugi sistem mogao da uštedi i polovinu energije koju štede toplotne pumpe. Mi koristimo energiju prirode da bi zagrejali ili ohladili prostor, a energija prirode je neograničena“, ističe vlasnik knjaževačkog preduzeća Saša Jović.

Rast cena energenata je učinio veoma aktuelnim prelazak na sisteme grejanja koji štede energiju, poput toplotnih pumpi. Ponuda toplotnih pumpi na našem tržištu je zadovoljavajuća, kako domaćih tako i stranih, s tim što eksperti za ovu oblasti ističu da se kod nas pumpe uglavnom sklapaju od uvoznih komponenti i da je veoma malo firmi koje ih proizvode.

Preduzeće „Alfa Klima“ iz Knjaževca postalo je poznatije široj javnosti nakon što su među prvima u Evropi projektovali novu generaciju toplotnih pumpi u kojima su freon zamenili propanom. Inženjeri „Alfa Klime“ razvili su inovativni dizajn toplotnih pumpi sa propanom pod zaštićenim imenom „PropSafe“.

Koliko je ovaj novitet značajan govori i činjenica da je knjaževačka firma za tu inovaciju dobila bespovratna sredstva Evropske komisije i podršku republičkog Fonda za inovacionu delatnost.

Inženjerima „Alfa Klime“, koja inače ima samo 20 zaposlenih, pošlo je za rukom da u toplotnim pumpama freon zamene propanom i to tako što su eliminisali električne komponente u takozvanoj „eksplozivnoj zaštiti“, čime su obezbedili da te pumpe ne budu 30 odsto skuplje od onih koje koriste freon.

Vlasnik „Alfa Klime“ Saša Jović rekao je za „B&F“ da je upravo taj patent ono što tu firmu izdvaja iz mase ostalih. „Freon će vrlo brzo da nestane sa svetske scene, jer će biti zabranjen zbog štetnosti po ozonski omotač. Gasovi budućnosti su propan, ugljen dioksid i amonijak. Propan kao prirodni gas ne utiče na atmosferu, ali je jako zapaljiv i može da bude veoma opasan, ali smo uspeli da to rešimo“, istakao je Jović.

Industrijski sistem koji istovremeno greje i hladi

On je podsetio da je to preduzeće počelo sa radom pre 27 godina i do danas je razvilo brojne modele toplotnih pumpi, različite snage, od onih koje imaju samo osam kilovata do 600 kilovata.

„U jednom trenutku imali smo preko 200 modela, različitih veličina, tipova i snage. To je mnogo za jednu firmu, tako da smo od nekih odustali i smanjili broj na 120. Imamo ideju da i tu brojku prepolovimo i da se specijalizujemo za određene tipove. Svakako ćemo i dalje imati sve modele toplotnih pumpi voda-voda, zemlja-voda, vazduh-voda i vazdušne mašine“, izjavio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, „Alfa klima“ je na početku rada bila opredeljena za proizvodnju toplotnih pumpi za industrijska postrojenja, ali pošto je domaća industrija devedesetih godina nestala, proizvodni program su proširili klimatizacijom i izradom pumpi za domaćinstva, snage od osam kilovata do 600.

„Usmereni smo prvenstveno na veće objekte i uređaje veće snage. Puno je interesantnih objekata koje smo opremali originalnim instalacijama. Takav je, recimo, hotel ’Tornik’ na Zlatiboru. U tom objektu koristili smo energiju otpadnih voda i maltene sve vidove energije. U jednom sistemu se nalaze pumpe vazduh-voda, voda-voda i kaskadne pumpe, a reč je o hotelu koji je veliki potrošač energije jer ima 35.000 kvadrata i veliki spa centar. U industrijskim pogonima toplotnim pumpama istovremeno obezbeđujemo i grejanje i hlađenje. Tu stepen efikasnosti zna da bude veći od 10, to znači da možete jednim kilovatom struje da dobijete 10 kilovata energije. Takav sistem smo, recimo, postavili u preduzeću ’Pionir’ iz Subotice“, kazao je Jović.

Energija prirode je neograničena

Naš sagovornik napominje da su uštede prilikom instaliranja toplotnih pumpi u domaćinstvima relativne i zavise od velikog broja faktora, između ostalog od toga kakva je energetska efikasnost objekta, da li se za grejanje koriste paneli i podne instalacije ili radijatori.

„Savremeni objekat od 300 kvadrata ima potrebu za energijom od 15 ili 16 kilovata, a za kupovinu toplotne pumpe voda-voda potrebno je oko 3.000 evra. Pumpa vazduh-voda je investicija od oko 5.000 evra. Ne verujem da bi ikakav drugi sistem mogao da uštedi i polovinu energije koju štede toplotne pumpe. Kada se priča o toplotnim pumpama i troškovima to je nezamenljiv sistem. Mi koristimo energiju prirode da bi zagrejali ili ohladili prostor, a energija prirode je neograničena“, naglasio je Jović.

Kako je istakao, sistem voda-voda je trenutno najbolji sistem koji postoji, a ograničen je jedino mogućnošću korišćenja podzemnih voda. Sistem zemlja-voda, dodao je, podjednako je dobar sistem, ali se tu kao problem javlja cena postavljanja sondi koja nekada bude i dva ili tri puta veća od cene toplotne pumpe. Prema Jovićevim rečima, vazdušne mašine su i te kako prisutne, a njihov nedostatak je manja efikasnost u hladnim danima i veća potrošnja struje, ali ni to nije tako strašno pošto je primetan trend porasta spoljnih temperatura.

Biljana Ljubisavljević

Biznis & finansije 202, oktobar 2022. 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar