Home VestiEkonomija Šta se krije iza kupovine Fortenove – strateški razvoj kompanije ili komadanje pa brza prodaja?

Šta se krije iza kupovine Fortenove – strateški razvoj kompanije ili komadanje pa brza prodaja?

by bifadmin

Ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi postao je vlasnik 43,4 odsto udela u hrvatskoj Fortenova grupi koju je do sada držala Sberbanka, prenose hrvatski mediji.

Ovu informaciju objavila je Sberbanka, koja je i prodala svoj udeo.

Ruska banka poslala je medijima saopštenje da je prodaja odrađena “prema svim pravilima” uprkos međunarodnim sankcijama. “Sberbankova prodaja udela u Fortenovi dovršena je 31. oktobra 2022. u strogom skladu sa svim međunarodnim pravnim propisima i standardima bez ikakvih kršenja.”

U Upravu Fortenove stiglo je pismo Alketbija u kojem ih obaveštava o preuzimanju udela i najavljuje imenovanje svojih predstavnika u Upravni odbor i “aktivno učestvovanje u svim strateškim odlukama”, javlja Poslovni dnevnik.

“Moja je vizija da pripremim i iznesem Fortenovu na berzu u razumnom roku”, piše Alketbi uz najavu ličnog susreta u Zagrebu u vrlo skoroj budućnosti. Osim s Upravom, navodno je sastanak zatražio i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Fundamentalno pitanje je šta hoće Alktebi

O tome šta zapravo zanima ulagača kao što je šeik Saif Alketbi strateški razvoj kompanije ili komadanje pa brzo prodavanje, ekonomski analitičar Luka Brkić za HRT koji smatra da je to fundamentalno pitanje.

‘U suštini imamo dve vrste investicija. Portfolio investicije u koje ulaze i fondovi rizičnog kapitala, u njih se ulazi i menja vlasnička struktura kako bi je „raskomadao“. Grubo je reći, ali definitivno ima kratkoročni interes. On vrlo brzo beži ako dođe do nekih šokova i onda imate beg kapitala, odliv, a istovremeno gubite političku kontrolu. Druga vrsta investicije je direktne strane investicije koje su dugoročnog karaktera, dovode u zemlju kapital, inovaciju, tehnologiju, tržište, zapošljavaju radnu snagu, domaću, osposobljavaju je s novim veštinama, znanjima. Takve bi investicije po mom sudu trebale bez problema da prelaze međunarodne granice. Ovu, u ovom slučaju, prvu vrstu investicije po mom sudu ne bi trebalo raditi – pogotovo za ekonomije u nastajanju, nedovoljno razvijene zemlje, za zemlje kao što je Hrvatska to može predstavljati veliki problem i nemate alata da na to odgovorite. Prema mom skromnom sudu trebalo bi se vratiti na neku vrstu Bretton Woods monetarnog finansijskog standarda’, rekao je Brkić.

Ko je Alktebi?

Premda o Alketbiju nema puno podataka, reč je o, piše tportal, iskusnom ulagaču u private equity (rizični kapital) ‘kojeg su dosad obeležila značajna ulaganja u više sektora’. Diplomirao je računovodstvo na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodelio mu je Univerzitet humanističkih nauka i ekonomije u Luganu u Švajcarskoj. Godine 2009. bio je predstojnik Kancelarije Njegova Visočanstva, prestolonaslednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohameda bin Rašida al Maktuma.

U okviru Fortenova grupe posluje i Merkator S u Srbiji, sa trgovinskim lancima Idea, Roda i Mercator.

Izvor: Bonitet.com

Fote: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar