Home VestiEkonomija Svetska banka: Inflacija je oko 14 odsto u Srbiji, pik je prošao, očekuje se smirivanje

Svetska banka: Inflacija je oko 14 odsto u Srbiji, pik je prošao, očekuje se smirivanje

by bifadmin

Svetska banka nije promenila projekcije što se tiče izgleda privrednog rasta za Srbiju, a smatra da je inflacija dostigla svoj vrhunac

Stopa rasta privrede Srbije ostaje za ovu godinu na nivou od oko tri odsto, istakao je danas Lazar Šestović, glavni ekonomista za Srbiju Svetske banke na predstavljanju izveštaja za našu zemlju.

Kako je rekao Šestović, najveći izazovi privrednom rastu su inflacija, a posebno rast cena hrane i goriva.

– Inflacija je oko 14 odsto za septembar i verujemo da je to pik za ovu godinu i da ce se snižavati, a do kraja 2023. godine i vratiti u ciljani raspon – kaže Šestović.

On navodi da je i dalje glavni rizik inflacija, jer se ne zna pouzdano koliko će svetske cene hrane i energenata još otići naviše.- Drugi rizik je fiskalni deficit koji raste i može dostići nivo veći od sadašnjih četiri odsto, pa i do 10 odsto BDP-a. Takođe, rizik je i snabdevanje energentima, kako domaćinstava tako i preduzeća – ističe on.

U Svetskoj banci navode da se pregovara o još tri zajma u ovom trenutku sa Srbijom, u ukupnom iznosu od 505 miliona dolara, od kojih će prvi od 400 miliona biti namenjen direktnoj podršci budžetu Srbije.

Šestović je svakako istakao da je preporuka da država štedi, da se ide oprezno sa javnim dugom, deficitom budžeta, te da se ne prekorače rashodi.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar