Home VestiIT i nauka Kako je Poljska postala regionalni IT centar

Kako je Poljska postala regionalni IT centar

by bifadmin

Kombinacija veličine tržišta, lokacije i državnih mjera podrške i poreznih olakšica pretvorilo je Poljsku u centar za istraživanje i razvoj globalnih IT kompanija. Najveći razvojno istraživački centar Amazona, izvan SAD ,i Samsunga, izvan Južne Koreje, danas su u Poljskoj, čulo se na prezentaciji o pozadini poljskog „ekonomskog čuda“, na Web Summitu, najvećoj globalnoj IT konferenciji, koji se održava u Lisabonu, prenosi dopisnik Biznis i Finansija sa konferencije.

-Inicijalno, strani investitori su ulagali u nisko tehnološku proizvodnju da bi nakon toga profit reinvestirali u tehnološki sve naprednije projekte. Trenutno u Poljskoj softverskoj industriji radi oko 400.000 developera i Poljska je postala tehnološki hub za čitav region. Između 2010. i 2020. godine zabilježen je i konstantan rast priliva radnika iz EU koji su dolazili u Poljsku, što je posljedica činjenice da Poljska dijaspora ima oko 16 miliona ljudi koji su i značajan ekonomski potencijal.

Istovremeno, između 2015. i 2020. godine, znači prije rata u Ukrajini u Poljsku je došlo 2-3 miliona Ukrajinaca od kojih su mnogi visokokvalifikovani i vrlo brzo su se uklopili na tržište rada, objasnio je Dariusz Duda, direktor Lisabonske kancelarije poljske Agencije za investicije i trgovinu.

Od Ivone do Alekse

U periodu od 1990. do 2019. godine poljski BDP, mjeren paritetom kupovne moći, porastao je impresivnih 850 posto kao rezultat stranih investicija i pametnog korištenje evropskih fondova.

-Amazonova „Aleksa“, bazirana je na poljskom softveru „Ivona“ i danas u Amazonovom razvojnom centru u Poljskoj radi 900 ljudi. Osim Amazona i Samsunga, razvojne centre u Poljskoj imaju i ostale vodeće svjetske kompanije, Intel, Microsoft i niz drugih. APTIV koji radi na razvoju novih tehnologija u automobilskoj industriji tako u Poljskoj ima ukupno 5.500 zaposlenih od čega je 2.500 inžinjera, kaže Agnieszka Szweda, ekspert poljske Agencije za investicije i trgovinu.

Na Web Summitu 298 učesnika iz Srbije

Privlačenje stranih investitora ide uporedo sa podsticanjem domaćih investicija posebno kada je riječ o malim preduzećima. Mjere poreznih podsticaja tako uključuju porez na profit kompanija od 19 posto ali kompanije sa ukupnim prihodima manjim od dva miliona eura plaćaju samo devet posto.
Na ovogodišnjem Web Summitu u Lisabonu prisutno je rekordnih 71.033 učesnika iz 160 zemalja, od kojih je 298 iz Srbije. Tokom tri dana učesnici će imati priliku da čuju 1.050 govornika iz različitih oblasti, od IT, finansija, pa do medija i kulture.

Dražen Simić (bif.rs)

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar