Home VestiEkonomija Bespovratnim sredstvima države u 2022. kupljeno 980 seoskih kuća

Bespovratnim sredstvima države u 2022. kupljeno 980 seoskih kuća

by bifadmin

Kako bi privuklo više mladih ljudi u sela širom Srbije, Ministarstvo za brigu o selu realizuje tri programa, od kojih je najzapaženiji dodeljivanje bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na ruralnom području.

Ukupna vrednost ovih programa je 1,2 milijarde dinara, a od dela tog novca kupljeno je 980 seoskih kuća. Maksimalni iznos za kupovinu kuće bio je 1,2 miliona dinara.

Pravo učešća na konkursu imali su supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednici mlađi od 45 godina, koji nisu osuđivani, nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina i nisu u postupku odobravanja kredita za kupovinu i adaptaciju nekretnina.

Ostali programi

Za realizaciju drugog programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva u 2022. godini izdvojeno je 120 miliona dinara, a novac za nabavku ovih vozila dobilo je 17 lokalnih samouprava.

Treći program podrazumeva finanisanje organizacije manifestacije „Miholjski susreti sela“, za šta su ove godine izdvojena 43 miliona dinara, pri čemu je sredstva za organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije dobilo 87 gradova i opština.

Plan je da se i sledeće godine nastavi sa ova tri programa, ali da se realizuje i novi program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga, saopštilo je Ministarstvo.

Izvor: eKapija

Foto: zarkost, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar