Home VestiPolitika i društvo Bocvana: Lov na slonove za dve godine doneo pet miliona dolara

Bocvana: Lov na slonove za dve godine doneo pet miliona dolara

by bifadmin

Iako je u pitanju neslavna praksa kojoj se zaštitnici biljnog i životinjskog sveta oštro protive, lov na slonove stanovništvu Bocvane donosi velike prihode, o kojima vlasti ove države vode statistiku.

Prema njihovim podacima, ukidanje zabrane lova iz 2019. godine rezultiralo je prilivom pet miliona dolara u Bocvanu. Najveći deo ovih prihoda dolazio je od inostranih lovaca koji su po toj zemlji jurili pripadnike ove životinjske vrste. Svaki od lovaca za pucanje na jednog slona morao je da izdvoji 50.000 dolara.

Dobar deo tog novca otišao je u ruke lokalnog stanovništva, ističu lokalni zvaničnici koji pravdaju lov na slonove rečima da se “na taj način smanjuje opasnost da slonovi nanose štetu ljudima”. Istini za volju, u Bocvani broj slonova brzo raste i njihova populacija već broji preko 130.000 životinja koje često gaze useve, ali i ranjavaju i ubijaju ljude.

No, stručnjaci kažu da postoje i bolji načini da se ovo spreči. Biolog Kit Lindzi tvrdi da lov na slonove menja obrasce njihovog razmnožavanja jer se najčešće love najjači i najkrupniji mužjaci, što znači da su ženke onda prinuđene da se pare sa onima koji imaju slabiji genetski potencijal. To znači da će novi naraštaji slonova imati manje šansi za preživljavanje.

Izvor: VOA

Foto: RoDobby, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar