Home VestiEkonomija EIB: Banke očekuju rast tražnje za kreditima, ali i povećanje problematičnih zajmova

EIB: Banke očekuju rast tražnje za kreditima, ali i povećanje problematičnih zajmova

by bifadmin

Povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahteva u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEE), pokazuje najnovije istraživanje bankarskog kreditiranja koji je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest meseci rasti, iako umerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti. Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Rast NPL-ova

Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest meseci znatno pogoršati. Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posledica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

„Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest meseci znatno unapređen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest meseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita“, navodi se u saopštenju EIB.

Više od polovine prekograničnih bankarskih grupacija namerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom istraživanju) signalizira nameru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uverena u potencijal regiona.

Potpredsednica EIB Liljana Pavlova istakla je da su istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna za razumevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi.

Izvor: Danas

Foto: Tierra Mallorca, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar