Home VestiIT i nauka Kompanija Meta će platiti najveću kaznu do sada zbog deljenja podataka sa Kembriž Analitikom

Kompanija Meta će platiti najveću kaznu do sada zbog deljenja podataka sa Kembriž Analitikom

by bifadmin

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu je Fejsbuk, dogovorila se da plati 725 miliona dolara kako bi rešila spor povodom afere Kembridž analitika.

Da podsetimo, ova kompanija je optužena da je kršila privatnost korisnika Fejsbuka tako što je 2016. godine podatke o 87 miliona ljudi ustupila trećem licu – kompaniji Kembridž analitika. Ova britanska firma podatke je prikupljala radi plasiranja propagandnih poruka svakom korisniku pojedinačno. Tada je radila po narudžbini Donalda Trampa, kako bi mu podigla rejting pred izbore i kako bi određene glasače motivisala da izaberu baš njega. Osim zato što nije poštovala privatnost korisnika Fejsbuka, ona se u javnosti često optužuje i za prekrajanje izborne volje, odnosno da je pretnja za demokratiju, budući da se pokazalo da je specifičnim tehnikama manipulacije zaista uspevala da promeni mišljenje određenog broja ljudi.

Ipak, ništa manje kriv nije ni Fejsbuk koji joj je svoje podatke stavio na uvid. Protiv Mete je zbog toga pre tri godine pokrenuta kolektivna tužba koja će izgleda dovesti do poravnanja vrednog 725 miliona dolara. Kako piše Rojters, ovo bi trebalo da bude jedno od najskupljih poravnanja u SAD kada su u pitanju sporovi povodom kršenja ličnih podataka.

Foto: LoboStudioHamburg, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar