Home VestiEkonomija Globalna trgovina zabeležila veliki rast u 2022.

Globalna trgovina zabeležila veliki rast u 2022.

by bifadmin

Iako je Svetska trgovinska organizacija za ovu godinu prognozirala usporavanje međunarodne trgovine, desilo se upravo suprotno – njena vrednost je dostigla rekordne nivoe.

U 2022. će spoljnotrgovinska razmena porasti za 12 odsto u odnosu na prethodnu i dostići vrednost od skoro 32 biliona dolara, saopštila je Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Trgovina robom u ovoj godini porasla je za 10 procenata u odnosu na 2021., dostigavši vrednost od 25 milijardi dolara, a trgovina uslugama za 15 odsto, na sedam biliona.

Za rast vrednosti trgovine međutim zaslužan je i rast cena proizvoda i usluga, uslovljen poskupljenjem pre svega energije. Ipak, svoj doprinos dao mu je i oporavak tražnje predvođen ekonomskim oporavkom posle normalizacije pandemijske situacije.

Prema saopštenju UNCTAD-a, sve velike ekonomije, osim Rusije kojoj su uvedene ekonomske sankcije, zabeležile su bolje trgovinske rezultate nego godinu dana ranije.

Ipak, ovde treba imati u vidu da je za pozitivan rezultat zaslužan snažan ekonomski rast u prvoj polovini 2022. Međutim, u drugoj polovini godine spoljnotrgovinska razmena je počela da pada, a i u 2023. se očekuje nastavak ovog trenda.

Foto: Teng Yuhong, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar