Home VestiEkonomija Krenuo embargo EU, cena nafte skočila, a Japan podržao ostatak sveta

Krenuo embargo EU, cena nafte skočila, a Japan podržao ostatak sveta

by bifadmin

U ponoć je stupio na snagu embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, a od danas važi i ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara, koje su usvojile – najpre EU, a potom i G7 i Australija.

Ipak, Rusija je saopštila da ne prihvata to ograničenje ni po cenu smanjenja proizvodnje.

EU, G7 i Australija uvele su embargo na rusku naftu koja stiže preko mora, u nastojanju da smanje finansijsku dobit Moskve i njenu sposobnost da finansira rat protiv Ukrajine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić,izjavila je juče, povodom stupanja na snagu ovog embarga, da će to imati uticaj na našu ekonomiju, ali da je Srbija energetski stabilna zemlja.

Veliki proizvođači čekaju da vide kakav će biti uticaj embarga

Istovremeno, cene tzv. crnog zlata su porasle noćas za 2,0 odsto nakon odluke grupe OPEK+ da nastavi „pumpanje“, uoči ograničenja cena i zabrane uvoza ruske nafte morskim putem u Evropsku uniju.

Pojavili su se i pozitivni signali u pogledu potražnje za gorivom, jer je više kineskih gradova tokom vikenda ublažilo kovid ograničenja, ali je popuštanje tih mera – od grada do grada – unelo i konfuziju širom zemlje.

Analitičari kažu da je odluka OPEK+ očekivana jer veliki proizvođači čekaju da vide kakav će biti uticaj embarga EU na uvoz i odluke Grupe sedam (G7) o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, pri čemu Rusija preti da će smanjiti isporuke bilo kojoj zemlji koja prihvati odluku G7.

EU će morati da zameni rusku naftu snabdevanjem sa Bliskog istoka, iz zapadne Afrike i SAD.

Nafta Brent za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) nastavila je uspon i trgovala se jutros u 4:30 časova na azijskim berzama u porastu za 72 centa ili 0,8 posto – na 86,29 dolara po barelu, izveštava Rojters. Cena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je za 70 centi ili 0,9 procenata, na 80,68 dolara po barelu.

Oglasio se i Japan

Ova zemlja je danas primenila ograničenje cene za rusku sirovu naftu, ali je od te odluke izuzeta nafta koja se uvozi sa polja Sahalin-2, saopštila je vlada u Tokiju. Odluka je usledila nakon dogovora G7 i Australije.

Odluka o izuzimanju od limitirane cene sirove nafte iz ruskog dalekoistočnog polja Sahalin-2, u kojem japanski energetski operatori imaju udeo nakon odlaska Šela, doneta je „u svetlu energetske bezbednosti Japana“, navodi se u saopštenju vlade.

Dalje mere u vezi sa ruskim naftnim derivatima, koje bi trebalo da startuju 5. februara 2023, biće objavljene kasnije.

Izvor: Telegraf

Foto: Zbynek Burival, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar