Home VestiEkonomija Očekuje se uzlet cene bakra u 2023.godini

Očekuje se uzlet cene bakra u 2023.godini

by bifadmin

Bakar koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta – iznenađujuće nije imao tešku godinu. Ali analitičari očekuju ponovno oživljavanje u idućoj godini, iako su globalni izgledi i dalje vrlo neizvesni.

Neke od najvećih banaka na „Volstrita“ poslednjih sedmica su sugerirale da će kombinacija kratkoročnog nedovoljnog snabdevanja i dugoročne potražnje povezane s energetskom tranzicijom gurnuti crveni metal prema gore.

Pritisak naniže u 2022. delimično je proizašao iz stalnih tržišnih očekivanja za infleksiju viška na tržištu metala, potaknuto iščekivanjem usporene potražnje usred usporavanja globalnog rasta i ubrzanja rudarskih aktivnosti, napisali su stratezi „Goldman Saksa“ u belešci prošle sedmice, piše „CNBC“.

Međutim, to se nije ostvarilo, a Goldman je istaknuo da je tržište katoda ostalo u „jasnom deficitu (GS procena 210kt u odnosu na 131kt ranije), s globalnim vidljivim zalihama koje su pale na najniži nivo u 14 godina“, strateg za metale Nick Snowdown rekao je.

– Jednako važno, višak koji smo prethodno očekivali za 2023. (169kt suficit) takođe je sada nestao u našoj poslednjoj iteraciji bilance (GSe 178kt deficit) – dodao je.

Potražnja za bakrom

Metal — koji se koristi u mnogim sektorima — takođe je izdržao tešku 2022. godinu zbog strože monetarne politike SAD-a, energetske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i kineske kombinacije strogih karantena zbog Covid-19 i slabog tržišta nekretnina. Cene bakra na LME-u dosegle su vrhunac od preko 10.600 dolara po toni u martu ove godine.

Bude li kinesko ublažavanje njenih ograničenja bez Covida napredovalo dalje prema ponovnom otvaranju privrede, verojatno će doći do obnavljanja zaliha, veruje „Goldman“.

– Ako bi Kina vratila svoj omer zaliha bakra i potrošnje na nivoe pre 2020., to bi značilo čak 500kt povećanja fizičke potražnje – rekao je Snowdown.

Tromesečnim fjučersima bakra na Londonskoj burzi metala trgovalo se po 8.543 dolara u ponedeljak ujutro u Europi, nakon što su u novembru objavile najjači mjesec od aprila 2021. zbog nade u povećanje potražnje ako Kina ublaži svoju politiku nulte epidemije Covida.

Goldman je prošle sedmice povisio svoju 12-mesečnu prognozu na 11.000 dolara po toni sa 9.000 dolara po toni i unapredio svoju prognozu prosečne cene na 9.750 dolara po toni za 2023. i 12.000 dolara po toni 2024. godine.

Robni stratezi „Bank of Americe“ veruju da bi bakar mogao porasti na 12 000 dolara po toni u drugom tromesečju 2023, s obzirom na prave okolnosti. Takav scenario zahtevao bi zaokret od strane američke središnje banke prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara i da potražnja ostane podržana kako se planirana energetska tranzicija ubrzava.

Izvor: SEEbiz/Blic.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar