Home VestiEkonomija Od sobe napravili fabriku klica i mikrobilja

Od sobe napravili fabriku klica i mikrobilja

by bifadmin

Zanimljivog izgleda i boja, nutritivne vrednosti koja može da bude i do deset puta veća od odrasle biljke, pune hranljivih materija i spektra različitih ukusa mikrobilje i klice nude vitamine koje mogu da podmire potrebe ljudskog organizma.

Teodora Sekulić i Nemanja Catić iz Kragujevca odlučili su se za ovu nesvakidašnju proizvodnju dobro proučivši šta je sve potrebno da sobu pretvore u pravu malu fabriku mladih biljaka.

Mikrobilje i klice poslednjih godina postaju sve više sastavni deo zdrave ishrane i obavezan dodatak uz glavni obrok po restoranima. Kragujevčani Teodora Sekulić i Nemanja Catić jedini su gradu koji se za sada bave proizvodnjom mikrobilja i klica, a u sobi koju su prilagodili sadnicama gaje i do 25 vrsta tek proklijalog bilja.

– Klicama treba od pet do sedam dana, a nekom mikro bilju treba od sedam do 21 dan jer kad već prođe tri nedelje to više nije mikro biljka pošto ona već tada prelazi u povrće i žitarice. Uslovi su specifični za gajenje, temperatura ide od 17 do 21 stepen dok je vlažnost vazduha u opsegu od 40% do 60%. Svetlost treba da podržava sunčevu svetlost i tu su led svetiljke koje ne smeju da greju – rekla je Teodora.

Proširili kapacitete

– Ta semena su isključivo za mikro bilje i klice i ne može obično seme da se koristi koje se sadi u bašti. Mikrobilje bi moglo da se u prirodnim uslovima sadi samo dva do tri meseca godišnje kada su im idealni uslovi jer su same biljke vrlo delikatne. Kod kontrolisanih uslova u zatvorenom prostoru mogu da se sade tokom cele godine – obajsnio je Nemanja.

Na mesečnom nivou ovaj mladi par proizvede i do pet stotina pakovanja mikrobilja i klica a za sada podmiruju potrebe kragujevačkih restorana.

– Kukuruz kokičar je vrlo specifican jer sme samo u mraku da se gaji, on ne izlazi na svetlo uopšte da bi ostao žut i sladak je. Bosiljak ima izrazitiji miris i to pet puta veći nego odrasla biljka kad je začinsko bilje u pitanju. Često me ljudi pitaju koliko smemo mi toga da pojedemo a ja im kažem koliko god želite. Recimo 40 grama klica crvenog kupusa zadovoljava dnevne potrebe organizma za C vitaminom – objasnila je Teodora.

Iako se proizvodnja odvija u prilagođenim sobnim uslovima Nemanja i Teodora planiraju i da prošire kapacitete jer su i sami iznenađeni interesovanjem za njihovim proizvodima koji su na kragujevačkom tržištu tek nepunih godinu dana.

Izvor: RTV-Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar