Home VestiEkonomija Za „bombone od svinje“ treba izdvojiti i do 2.000 dinara

Za „bombone od svinje“ treba izdvojiti i do 2.000 dinara

by bifadmin

Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje stranaca

Prethodnih meseci sve je poskupelo, a visoko na listi namirnica s novim, paprenim cenama je svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove „bombone od svinje“ polako postaju luksuz na trpezama.

– Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra, debela svinja. Mora biti puna masti, koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka – onaj seljački, krupan, pun masti, pa duvan čvarci, koji su skroz suvi, ali i onaj srednji, ne tako mastan kao seljački – rekao je za RINU Dragoljub Nikolić, koji se već deceniju bavi preradom mesa, i dodao da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

– Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer čvarci mogu postati bezukusni, kao pesak da jedete, a to onda nije to – dodaje ovaj domaćin.

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, potrebni su samo lagana vatra i višečasovno mešanje, dok ruke ne zabole, kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

– Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijaliteti. Čvarci su nezaobilazni, i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo tako da budu fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju – priča Dragoljub iz sela Brajići.

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar