Home VestiEkonomija Zašto je pronalazak kalcita u našoj zemlji, veoma važan za našu privredu

Zašto je pronalazak kalcita u našoj zemlji, veoma važan za našu privredu

by bifadmin

Republika Srbija je, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj, stoji u saopštenju Ministarstva rudarstva, piše Blic.

Kako ističu iz Ministarstva rudarstva i energetike, kako se u fokusu javnosti našao kalcit oni se osećaju obavezanim da javnosti približe značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala, pogotovo njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje.

– Kalcit je vrsta kalcijum karbonata ( formula CaCO3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata – u našem slučaju čistoće 99,63 procenta, sto ga čini jednim od najčistih kalcijum karbonata u svetu. Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama – od boje lakova, plastike, papira pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskij industriji… Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijum karbonata za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije, piše u saopštenju resornog ministarstva.

Kalcit je vrsta kalcijum karbonata

Kako navode, vađenje kalcijum karbonata je jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, već naprotiv – kiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi se za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama. Takođe se koristi i u filterima za vodu i za pobošanje PH vrednosti zemljišta vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama.

– Bitno je napomenuti da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti.

Stav kojim se Ministarstvo rudarstva i energetike u potpunosti rukovodi jeste da moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi. Takva strategija najbolje se može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti.

Naša mineralna bogatstva će nam mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih “pametnih” tehnologija, zaključuju.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar