Home VestiIT i nauka Da li će vodonik promeniti istoriju i zameniti fosilna goriva

Da li će vodonik promeniti istoriju i zameniti fosilna goriva

by bifadmin

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen (Ursula von der Leyen), rekla je da će vodonik promeniti istoriju na putu ka klimatskoj neutralnosti.

Kada se govori o energentima budućnosti, vodonik gotovo sve čini posebnim, naglašava profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac. Pre svega to što sagorevanjem vodonika ne nastaje ugljen-dioksid, već nastaje vodena para, što je na putu dekarbonizacije sveta ključni parametar.

– Korišćenje vodonika je tek u začetku i ne treba biti previše optimističan i očekivati da će za neku godinu vodonik ući u upotrebu i zameniti sva fosilna goriva. Prednosti vodonika su i to što je izuzetno energetski jako gorivo. Supergorivo energetski jače tri puta nego bilo koje drugo koje do sada koristimo. Važna njegova osobina je i ta da ga možemo proizvesti, za razliku od svih fosilnih goriva, transformišući električnu energiju u vodonik – dodaje on.

U svetu trenutno postoji oko 30.000 automobila koji koriste vodonik, tridesetak vozova, a intenzivno se radi na avio saobraćaju i pomorskom jer vodonik za razliku od električne energije uskladištene u baterije, omogućava veću mobilnost.

Međutim, postoje brojni izazovi, naglašava Banjac. Baš zato što je u pitanju supergorivo, vodonik ima i mnogo mana.

– Njegova visoka temperatura sagorevanja, vrlo je eksplozivan, problem su njegovo skladištenje i transport, s obzirom na to da se on nalazi u gasovitom stanju u normalnim uslovima, može se prenositi i gasovodom, međutim, molekul vodonika je najmanji molekul koji postoji i kao takav prodire kroz svaku strukturu, bilo gde da ga zarobite – objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Gde se nalazi Srbija u priči o korišćenju vodonika?

U aprilu je Mašinski fakultet, po pozivu Privredne komore Srbije, pripremio Nacrt vodonične strategije Republike Srbije, koja bi trebala da bude deo buduće Strategije razvoja energetike naše zemlje.

– Mašinski fakultet se prijavio na konkurs koji je raspisala Privredna komora u konzorcijumu sa Tehnološkim fakultetom, Institutom u Vinči, Hemijskim fakultetom, Institutom Mihajlo Pupin… Dakle, svi mi zajedno smo radili tu strategiju, došli do nekih zaključaka i predložili na koji bi način taj vodonik mogao zaista da uđe u primenu u Srbiji – napominje Banjac.

Predloženo je, između ostalog, i da se izbegne situacija koja se dogodila sa nuklearnom energijom, da ne znamo kako da je koristimo, već da se i u školski sistem, posebno visoko školstvo, uvede vodonik, da se naučne institucije posvete proučavanju njegove primene.

Vodonik se danas najviše koristi u Kini, Japanu, Evropi, Sjedinjenim Državama, kao i u Brazilu. Odnosno, gde god postoje viškovi energije dobijene iz obnovljivih izvora, oni mogu da se deponuju u vodonik, ističe Miloš Banjac.

Zeleni vodonik

Jedino vodonik dobijen iz obnovljivih izvora energije predstavlja novi izvor energije i jedino takav vodonik može da pomogne na putu dekarbonizacije. Vodonik dobijen pretvaranjem uglja ili gasa ne predstavlja rešenje za dekarbonizaciju.

Izvor: RTS/Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar