Home VestiEkonomija Da li je moguće promeniti vrstu kamate tokom otplate stambenog kredita?

Da li je moguće promeniti vrstu kamate tokom otplate stambenog kredita?

by bifadmin

Od ove godine se pri podizanju kredita mnogo više pažnje obraća na vrstu kamatne stope

I pre 2022. godine i ovih poslednjih ekonomskih potresa koji su nas uzdrmali, trebalo je razmišljati o vrsti kamate u trenutku kada ste sa bankom pregovarali o kupovini kredita.

Utisak je da su svi koji su podizali kredite pre 2020. godine manje brinuli o vrsti kamate. Međutim, okolnosti su na određeni način naterale građane Srbije da sada mnogo više pažnje obrate na deo u ugovorima pod nazivom „vrsta kamate“ i da dobro pogledaju da li piše „fiksna“ ili možda „varijabilna“.

Ovo se, naravno, događa zbog rasta evropske referentne kamatne stope, poznatije i kao EURIBOR, a rast te stope utiče i na to da ćete plaćati veću ratu kredita, ukoliko ste od banke kupili kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.
Ukoliko želite da na dnevnom nivou pratite promene u visini euribora, to možete uraditi na ovom linku.

Fiksna kamatna stopa

Zbog ovih promena, za koje ne može tačno da se utvrdi kako će se kretati na duži rok, građani trenutno više „naginju“ ka tome da kupe kredite sa fiksnom kamatnom stopom, kako bi imali što manje iznenađenja u otplati, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Sa druge strane, oni koji su kupili kredite sa varijabilnim kamatama, sada traže mogućnost da nekako preguraju veću ratu.

U suštini, ukoliko imate stambeni kredit sa varijabilnom kamatom koji vam pravi poteškoće u otplati, za vas postoje dva rešenja.

refinansiranje stambenog kredita – ovo je opcija koju pod obavezno treba razmotriti ukoliko imate problem sa otplatom stambenog zajma

zamena varijabilne kamate fiksnom kamatom

Izvor: Kamatica.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar