Home VestiEkonomija Direktor EPS-a: Ne zavisimo više od uvoza struje

Direktor EPS-a: Ne zavisimo više od uvoza struje

by bifadmin

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.

Kako izveštava Beta, počeli smo da proizvodimo dovoljno struje za svoje potrebe. Šta više, juče smo izvezli pet puta više električne energije nego što smo uvezli.

Prema rečima Tomaševića i u kolubarskom basenu, gde je klizište zatrpalo samohodni transporter „bandvagen“, ali i „glodar 7“, situacija se normalizuje. „Sinoć je krenuo rotorni bager 1201 u rad, tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana prouzvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona uglja“, rekao je on.

Na pitanje zašto se podaci o zalihama uglja, od 5,4 odsto iznad plana, kako navode iz kolubarskih rudnika, razlikuju od onih koje ima ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i koja upozorava da je na deponijama 30 odsto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je kazao da je verovatno došlo do zabune i da se deponije nalaze na termoelektranama.

„Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou milion i 470 hiljada. Кada pričamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto. Proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova“, rekao je direktor EPS-a.

Dodao je i da je osim kolubarskih rudnika tu i rudnik Drmno i da se EPS oslanja na svoju proizvodnju.

„Naša proizvodnja se sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji je 30. Postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje. To se dešava i ove zime. Кada bismo poredili ovu i prošlu zimu, mi zanemarljivo malo uvozimo struje“, rekao je Tomašević.

Izvor: Beta

Foto: Anja van de gronde, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar