Home VestiPolitika i društvo Italijanski fizičar u sukobu sa poznatim kuvarima zbog – načina spremanja paste

Italijanski fizičar u sukobu sa poznatim kuvarima zbog – načina spremanja paste

by bifadmin

Đorđo Parizi, teorijski fizičar i dobitnik Nobelove nagrade, navukao je na sebe bes poznatih kuvara kada je smislio novi način za spremanje paste koji skraćuje vreme njenog kuvanja.

Parizi je inače poznat po svojim radovima u oblasti kvantne teorije polja, statističke mehanike i složenih sistema. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 2021. godine zajedno sa Klausom Haselmanom i Sjukurom Manabeom za revolucionarne doprinose teoriji složenih sistema, posebno „za otkriće uzajamnog dejstva nereda i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera”.

Ovih dana pak uneo je nered i fluktuacije u italijanska domaćinstva u kojima se rado konzumira testenina.

Parizi naime voli da eksperimentiše u kuhinji koristeći neštedimice i svoja stručna znanja. Nedavno je na Fejsbuku podelio savet kako se može skuvati pasta energetski efikasnije nego do sada, koji je izazvao kontroverze širom Italije. Prema njegovom mišljenju, ukoliko koristite šporet na gas, pasta se može brže skuvati ako dodate testeninu u ključalu vodu, sačekate dva minuta i zatim isključite gas. Potom bi trebalo, kaže on, poklopiti šerpu u kojoj se nalaze vruća voda i pasta, i ostaviti je da stoji tako minut duže od vremena kuvanja koje je naznačeno na ambalaži testenina. Njegovi proračuni pokazuju da ovaj metod štedi osam minuta potrošnje energije u pojedinačnom slučaju. Na nivou zemlje ovakav način kuvanja paste bi uštedeo 47,6 miliona dolara na računima za enegiju odnosno 350 miliona kilovat časova godišnje.

Međutim, poznati šefovi kuhinja su ovu ideju dočekali – na nož. Oni smatraju da se tako uništava kvalitet i konzistentnost paste. Neki od njih su bili toliko isprovocirani da su se ponudili da okače kecelju o kiln i da oni počnu da rade Parizijev posao, u laboratoriji za fiziku.

Izvor: Food and wine

Foto: congerdesign, pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar