Home VestiPolitika i društvo Koja je najposećenija zemlja na svetu?

Koja je najposećenija zemlja na svetu?

by bifadmin

Više od 500 miliona turista poseti Evropu svake godine, a kompanija „GlobalData“ je prikupila brojke kako bi otkrila koja je najposećenija zemlja u Evropi.

Prema podacima ove analitičke i konsultantske kompanije, prethodnih godina je Francuska često zauzimala prvo mesto, pa je tako i sada spremna da zadrži titulu, piše Euronews Srbija.

Pre pandemije koronavirusa, Francuska je bila najposećenija zemlja na svetu sa oko 88,1 miliona posetilaca u 2019. godini, prema podacima „GlobalData“.

Španija je zauzela prvo mesto 2021. godine, ali je Francuska na putu da je prestigne, pošto je 2022. primila 66,6 miliona inostranih posetilaca.

„Pored Italije i Španije, Francuska predstavlja značajan segment rasta u zapadnoj Evropi“, kaže Hana Fri, analitičar za putovanja i turizam u „GlobalData“.

Zemlja nije samo popularna među putnicima iz same Evrope – posebno iz Velike Britanije, Nemačke i Belgije, već i među posetiocima iz daljih zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države.

„GlobalData“ izveštava da se očekuje da će broj međunarodnih dolazaka u Francusku rasti po godišnjoj stopi od 12,1 odsto između 2022. i 2025. godine.

Kompanija je predvidela da će Francuska privući oko 93,7 miliona međunarodnih putnika godišnje do 2025. godine, učvrstivši svoju titulu najposećenije zemlje na svetu.

Zašto je Francuska popularna turistička destinacija?

Jedna od najvećih prednosti Francuske je njen transport, navodi GlobalData.

Putovanje između većih gradova je relativno lako i dobro povezano brzim vozovima.

Francuska je takođe dobro povezana sa drugim evropskim zemljama preko međugradskih i noćnih vozova.

Novi noćni vozovi sa kabinama za spavanje koji će biti pušteni ove godine voziće putnike iz Pariza do Beča, Berlina i Milana, dok će 2024. glavni grad biti povezan i sa Barselonom.
Španija je blizu Francuske na rang listi najposećenijih zemalja na svetu.

Dok su sve zemlje zabeležile pad broja posetilaca tokom pandemije koronavirusa, Španija je uspela da pobedi Francusku na prvom mestu pošto je primila 26,3 miliona posetilaca.

Predviđa se da će da prati Francusku u privlačenju još većeg broja turista u narednih nekoliko godina.

Izvor: Euronews Srbija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar