Home VestiEkonomija Od 1.januara obavezne eFakture: Tri najvažanije promene za državu i privredu

Od 1.januara obavezne eFakture: Tri najvažanije promene za državu i privredu

by bifadmin

Od 1. januara 2023. godine počinje obavezno slanje, primanje i čuvanje e-faktura za subjekte privatnog sektora koji su u obveznici PDV-a, a sistem elektronskih faktura je već prešao prelomnu tačku

U Srbiji od danas počinje primena brojnih zakonskih novina u ekonomiji pre svega onih koje se odnose na e-fakture.

Od 1. januara slede novine u sistemu elektronskih faktura, jer slanje, primanje i čuvanje e-faktura postaje obavezno i za privatne firme koje su obveznici poreza na dodatu vrednost, čime se zaokružuje proces uvođenja ove vrste faktura.

Kako je za Telegraf Biznis rečeno u Ministarstvu finansija, ovo su najvažnije tri promene:

– Na prvom mestu, sigurnost dostave. Sistem elektronskih faktura predstavlja takav kanal dostavljanja računa da se ne može osporavati da je dokument stigao do primaoca. Ukratko, povećava se pravna sigurnost u svakodnevnom poslovanju.
Drugo, ušteda je važan faktor. Na smanjenje troškova i privrede i javnog sektora direktno utiče digitalizacija procesa izrade, prijema i čuvanja faktura.

Treće, uticaj na efikasniju naplatu u smislu smanjenja poreskog jaza, efikasnije poreske kontrole i smanjenja mogućnosti poreske evazije. Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo pravnog okvira koji je relevantan za suzbijanje sive ekonomije.

Dakle, očekujemo efikasnije prikupljanje prihoda zahvaljujući, između ostalog, uvođenju sistema elektronskih faktura – rekao je za naš portal Vuk Delibašić koji je savetnik u resornom ministrstvu.

Propisane su prekršajne kazne za pravna lica koja su do visine od 2 miliona dinara, za preduzetnike do pola miliona dinara. Predviđene su i kazne za odgovorna lica u pravnim licima do 150 hiljada dinara.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar