Home VestiEkonomija Šta je startap, a šta poslovni anđeo?

Šta je startap, a šta poslovni anđeo?

by bifadmin

Upravni odbor Fonda za inovacionu delatnost doneo je Pravilnik o Registru subjekata nacionalnog inovacionog sistema kojim se utvrđuju uslovi za upis i brisanje iz Registra.

Cilj Pravilnika je da obezbedi uvid u stanje inovacionog sistema, kao i da predstavlja osnov za podršku subjektima.

Startap se u Registar može upisati ako je registrovan kao privredno društvo (ako nije nastalo statusnom promenom izdvajanja ili spajanja) ili preduzetnik sa sedištem u Srbiji, a od njegovor osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda. Protiv registrovanog startapa ne može se voditi stečajni ili likvidacioni postupak.

Dodatni uslovi za upis startapa su da su troškovi istraživanja i razvoja činili najmanje 10% ukupnih rashoda u svakoj prethodnoj godini, ako podnosilac zahteva nema finansijsku istoriju, Komisija, koju formira Fond, odlučuje o zahtevu na osnovu procene prema definisanim kriterijumima da li podnosilac zahteva razvija inovativni proizvod, uslugu ili tehnologiju i da li ima potencijal brzog i velikog rasta, prenosi Portal preduzetništva Ministarstva privrede.

U Registar mogu biti upisani i poslovni anđeli koji poseduje odgovarajuće stručno znanje na osnovu kog mogu da razumeju rizik ulaganja u startap.

Oni mogu biti registrovani jedno ako su u jedan ili više srpskih startapa, u poslednje tri godine, uložili novčana sredstva u iznosu od najmanje 5.000 EUR, ili ekvivalentnu vrednost u drugoj valuti. Ispunjenost ovih uslova potvrđuje se Izjavom o ispunjenosti uslova za upis poslovnog anđela u Registar, kao i odgovarajućom ispravom na osnovu koje se može utvrditi predmet ulaganja, kao i da su uložena sredstva primljena.

Izvor: Ekapija
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar