Home VestiEkonomija Uvoz rečne ribe u Srbiji porastao za 300 odsto

Uvoz rečne ribe u Srbiji porastao za 300 odsto

by bifadmin

Između ostalog, potrebno je uvesti finansijsku pomoć ribnjacima, navodi viša savetnica u Udruženju Privredne komore Srbije Mirjana Mišćević

Uvoz rečne ribe u Srbiji za prethodnih 11 meseci porastao je za 300 odsto u odnosu na isti period u 2021. godini, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

„Ukoliko Srbija želi da poveća proizvodnju ribe neophodno je da ribnjake oslobodi vodnog doprinosa i uvede posebnu finansijsku pomoć ribnjacima za svaki kilogram izvežene ribe“, izjavila je za Tanjug viša savetnica u Udruženju Privredne komore Srbije (PKS) za stočarstvo Mirjana Miščević.

– Samo izvoz ribe može povećati proizvodnju, a mi našu ribu ne izvozimo u zemlje EU. Stoga Uprava za veterinu mora omogućiti izvoz ribe u EU – rekla je Miščević.

Govoreći o situacijama u drugim zemljama, koje proizvode ribu, Miščević kaže, da su na primer ribnjaci u Češkoj i Hrvatskoj oslobođeni plaćanja vodnog doprinosa, a Hrvatska za svaki kilogram izveženog šarana plaća ribnjacima jedan evro.
Ona je navela da su domaći ribnjaci u teškom položaju.

– Pomoć ribarstvu je neophodna. Potrebno je ukinuti sve vodne doprinose, omogućiti izvoz rečne ribe u EU i davati po jedan evro za svaki kilogram izvežene ribe kao što to rade naši konkurenti – zaključila je Miščević.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar