Home VestiEkonomija Trgovački lanac ukinuo gotovinsko plaćanje

Trgovački lanac ukinuo gotovinsko plaćanje

by bifadmin

Nemački tehnološki lanac Gravis, koji blisko sarađuje s Eplom (Apple), od 16. januara više neće primati gotovinska plaćanja.

Kompanija je potvrdila kako se to odnosi na svaku od njihovih 40 prodavnica u Nemačkoj i bez obzira na kupovnu vrednost.

To znači da čak i ako samo želite da kupite nešto što košta nekoliko evra, kovanice i novčanice iz vašeg novčanika vam neće pomoći, prenosi Fenix magazin.

Kompanija kaže da je udeo plaćanja u gotovini „zanemarljiv“ već otprilike dve godine. Još samo „mali jednocifreni postotak” kupaca danas u Gravisu plaća u gotovini.

Lanac takođe ističe da je svoju odluku doneo nakon „uspešne test faze u odabranim objektima temeljene na natprosečnom prihvatanju bezgotovinskog plaćanja“.

Bezgotovinsko plaćanje je „jednostavno, sigurno, brzo sa stajališta kupca i odavno je naučeno. Aktivno sledimo put naših kupaca“, poručili su iz kompanije.

Reč je i o troškovima

Iza toga ne stoji samo orijentacija prema ponašanju kupaca, već i poslovna računica.

„Za nas kao trgovca bezgotovinsko plaćanje je jeftinije, jednostavnije i omogućuje brže procese“, rezimira vlastite prednosti Gravis.

Emotivna tema

Gotovina je emocionalno nabijena tema, posebno u Nemačkoj, zemlji u kojoj se gotovina još uvek relativno često koristi. Kod kompanije kao što je Gravis argument u prilog gotovinskom plaćanju bio bi taj da dosad nije bio problem da se tehnički uređaji i pribor kupuju ovim načinom plaćanja.

I naravno plaćanje gotovinom kao jednim od nekoliko načina plaćanja čini kupce fleksibilnijima. Prošlog proleća plaćanje karticom privremeno više nije bilo moguće kod brojnih trgovaca zbog tehničkih problema na jednom, široko korišćenom terminalu za plaćanje.

Gravis je sa svojih 40 podružnica jedan od najpoznatijih nemačkih trgovaca tehnologijom i prisutna je, na primer, u Hamburgu, Kolnu i Berlinu. Prema njihovim izjavama, to je „najveći nemački ovlašćeni Eplov trgovački lanac“ i „najveći sertifikovani Eplov servisni partner“ u celoj Evropi. Gravis pripada kompaniji Freenet AG.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar