Home Vesti Knjiga princa Harija zaradila već 20 miliona dolara

Knjiga princa Harija zaradila već 20 miliona dolara

by bifadmin

Najčudnija knjiga koju je napisao jedan član kraljevske porodice, najduža pijana tekstualna poruka ikad poslata, osveta onog koji nikada neće postati kralj – ovo su samo neki od opisa knjige o kojoj svetska javnost ne prestaje da govorio od 10. januara kad se pojavila u knjižarama. Da, reč je memoarima princa Harija, upečatljivog naziva „Spare“ (Rezerva).

Izdavač „Pingvin rendom haus“ koji je memoare najavio kao „sirovo i beskompromisno štivo“ ističe da je reč o najbrže prodavanoj publicističkoj knjizi ikada (jedine prodavanije su knjige o drugom Hariju, Poteru). „Rezerva“ je prodata u više od milion i 400.000 primeraka i to tokom samo prvog dana otkako se našla na policama knjižara.

Biće brojke sigurno i već jer njen autor ne prestaje da obilazi televizije poslednjih dana u cilju promocije knjige. Za jedne heroj i hrabri momak koji se usprotivio surovoj kraljevskoj porodici i omraženim britanskim medijima, za druge rijaliti zvezda i čovek koji je prodao svoju porodicu iznoseći prljav veš u javnost – princ svakako ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Svoje dojučerašnje sunarodnike je, bez sumnje, razočarao. Prema najnovijim anketama, samo 26% Britanaca ima pozitivno mišljenje o Hariju.

Ubistvo 25 talibana, svađe jetrva i smrznuti penis

A šta je Hari tako epohalno otkrio u knjizi? Pa, zapravo, mnogo. Dok su mnogi očekivali da će i knjiga biti dosadna poput serije koju su Hari i Megan snimili za Netfliks (za, kako se priča, 100 mil USD), a u kojoj gotovo ništa novo nisu otkrili, „Rezerva“ je prava poslastica za ljubitelje svađa, drame, poremećenih porodičnih odnosa.

Memoare je Hari nazvao „Rezerva“ jer je njegov otac, sada kralj Čarls Treći, navodno rekao princezi Dajani kada se Hari rodio: „Predivno, sad si mi dala naslednika i rezervu. Moj posao je gotov!“ U knjizi je Hari otkrio toliko privatnih (i opasnih) detalja da pomalo čudno zvuči njegov raniji apel medijima da ga ostave na miru i da poštuju bezbednost i privatnost njegove žene i dece.

Otkrio je Hari da je u tinejdžerskim danima pušio marihuanu, da je izgubio nevinost sa starijom devojkom na livadi iza prepunog paba, da mu je penis bio smrznut na dan venčanja njegovog brata sa Kejt Midlton, a da je Vilijam za svoj veliki dan bio pijan.

Skromni princ koji danas živi u vili vrednoj nekoliko miliona dolara u Kaliforniji, nije izostavio da pomene da dok je živeo u kraljevskoj porodici često nije dobijao dovoljno novca za odeću, pa ju je kupovao na popustu. Išao je u nedeljne nabavke u supermarket, kuvao za sebe, gledao „Prijatelje“ i identifikovao se sa Čendlerom.

Pisao je Hari i o mnogo opasnijim stvarima, poput one da je u Avganistanu, gde je bio u misiji sa britanskim trupama, ubio 25 talibana. Taj postupak je uporedio sa skidanjem šahovskih figura sa table i niti se zbog njega kaje, niti je ponosan.

Autor sada bogatiji za bar 20 mil USD

Mentalno zdravlje važna je tema knjige, a u središtu priče je trauma izazvana smrću njegove majke, princeze Dajane. Iako je Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći koju je prema zvaničnoj verziji izazvao pijani vozač, Hari za njenu smrt krivi novinare koji su je nemilosrdno proganjali.

Nije krio princ da su Vilijam i on preklinjali oca da se ne ženi Kamilom, koju je optužio da je medijima doturala informacije o njemu tražeći zauzvrat da o njoj pišu dobro kako bi ulepšala sliku o sebi.

Vilijam, koga naziva svojim arhineprijateljem je, čini se, najgore prošao. Pisao je Hari da ga je brat u jednoj svađi bacio na pod i njegovu ženu nazvao nepristojnom, teškom i bezobraznom. Odnos sa bratom je do te mere poremećen da ih je Čarls molio da se ne svađaju i da mu ne unište poslednje godine života. Saznali smo i koje su poruke Kejt i Megan razmenile zbog haljina za deveruše i ko je kome rekao da ima „trudnički mozak“, ko se uvredio, a ko na podu plakao.

Dve su stvari sigurne nakon memoara. Prva, da je autor sada bogatiji za bar 20 mil USD koliko se priča da mu je platio izdavač. I druga – skinuo je Hari veo mistike sa kraljevske porodice pokazavši da su i oni čijim venama teče plava krv isti, ako ne i gori, od prosečne porodice. Baš kao u pravom rijalitiju.

Na sreću, Bakingemska palata je odlučila da ćuti i dalje se vodeći parolom „Nikad se ne žali i ne objašnjavaj“, pa će ljubitelji rijalitija ostati uskraćeni za novi šou. Osim ako Hari ne odluči da napiše nastavak.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar