Home VestiPolitika i društvo Beograđani najbrojniji među studentima poljoprivrede

Beograđani najbrojniji među studentima poljoprivrede

by bifadmin

Beograđani čine preko polovine studenata agroekonomije, trećina dolazi iz centralne i zapadne Srbije, dok su ostali regioni mnogo manje zastupljeni. Od onih koji diplomiraju, 43 odsto potpuno odbacuje mogućnost da živi i radi na selu. Posao sa fakultetskom diplomom u ovoj struci mnogo teže nalaze mladi koji potiču iz poljoprivrednih porodica, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Poljoprivredni fakulteti u Srbiji i drugim zemljama već duži period imaju sve manje studenata. Podaci za Srbiju pokazuju da se od školske 2016/17 do danas, udeo učenika u poljoprivrednim školama u ukupnom broju srednjih škola smanjio sa 6,2 na 4,2 odsto. U istom periodu, broj studenata koji upisuju poljoprivredne fakultete je opao za preko 18.000, pri čemu je taj pad veći na državnim fakultetima. Studenti poljoprivrede i veterine čine tek oko tri odsto ukupnog broja studenata.

Autori najnovijeg istraživanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu zaključuju da je jedan od važnih razloga za ovakav trend način na koji najčitaniji mediji prikazuju položaj poljoprivrede u Srbiji. Poljoprivrednici se često prikazuju kao neobrazovani ljudi, zavisni od podrške države, dok se o uspesima retko izveštava. To značajno utiče na stav mladih, koji poljoprivredu većinom doživljavaju kao profesiju u kojoj se jako puno radi za malo novca i kao delatnost kojom ne mogu da obezbede životni standard kao sa nekim drugim poslovima, navodi se u istraživanju.

Ne žele da se bave poljoprivredom na selu

Shodno tome, ne iznenađuju rezultati ankete među studentima agroekonomije na ovom fakultetu. Oni pokazuju da je samo 27% studenata upisalo ovu oblast sa uverenjem da imaju brojne mogućnosti za zapošljavanje nakon diplomiranja. Većina smatra da će se baviti nečim drugim, što potvrđuju i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje da u Srbiji ima preko 200 nezaposlenih agroekonomista. Istraživanje ukazuje i na protivurečnost da studenti koji potiču iz poljoprivrednih porodica teže nalaze posao sa fakultetskim obrazovanjem u ovoj struci, u odnosu na one koji dolaze iz nepoljoprivrednih domaćinstava.

Najveći broj, odnosno preko polovine novoupisanih studenata agroekonomije u školskoj 2022/23 potiče iz Beograda, trećina dolazi iz centralne i zapadne Srbije, dok su ostali regioni mnogo manje zastupljeni. Nekoliko godina unazad, devojke čine oko 70 odsto studenata agroekonomije, a većina novoupisanih studenata je prethodno završila neku od stručnih ekonomskih škola ili gimnaziju.

Prema istraživanju, oko 70% studenata dolazi iz nepoljoprivrednih domaćinstava. Zato ne čudi da tek 6,9% studenata agroekonomije planira da nastavi porodični posao u oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i da 43% njih potpuno odbacuje mogućnost da žive i rade na selu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar