Home VestiPolitika i društvo Evropski narodi i strani jezici: Skandinavci su najveće poliglote

Evropski narodi i strani jezici: Skandinavci su najveće poliglote

by bifadmin

Na listi evropskih zemalja čiji stanovnici govore više od jednog jezika dominiraju skandinavske države, dok se Srbija nalazi na njenom 16. mestu, što znači da je bolje plasirana od skoro svih svojih suseda.

Svakog 21. februara obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika, ustanovljen od strane UN u cilju slavljenja kulturnog diverziteta. Evropa je zaista jedan od najraznovrsnijih kontinenata u ovom pogledu. Na njenoj nevelikoj teritoriji postoje 44 priznate države i još 10 nepriznatih ili zavisnih, u kojima se govori čak 225 jezika.

Skoro 65 odsto Evropljana može da govori i razume više od jednog (obično svog maternjeg) jezika, što je veoma visok procenat u poređenju sa SAD, gde on iznosi 20 odsto.

Međutim, ne govore se u svim zemljama Evrope podjednako dobro strani jezici. Primera radi, u nordijskim državama veliki deo populacije govori dva jezika, dok je u južnijim zemljama to ređi slučaj. Ipak, najslabije poliglote su ipak stanovnici zemalja u kojima je maternji jezik engleski, budući da oni na svom jeziku mogu da se sporazumeju maltene svuda u svetu. Zato u Irskoj na primer oko 50 odsto populacije govori neki drugi jezik osim matičnog, a u Velikoj Britaniji tek 34,6 odsto.

Ko najbolje govori strane jezike?

Na prvom mestu pomenute liste, koja je izrađena prema podacima Eurostata, nalaze se Šveđani. Čak 96,6 odsto odraslih stanovnika Švedske pored svog govori još jedan srtani jezik. Slede ih Letonci sa 95,7 odsto i Danci sa istim procentom.

Iza njih nalaze se Litvanci (95,6 odsto), Luksemburžani (94,5 odsto), Finci (92,1 odsto), Norvežani (92,1 odsto), itd.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na 15. mestu, sa 84,1 odsto populacije koja govori više od maternjeg jezika, a odmah iza nje je naša zemlja u kojoj je taj procenat 79,3 odsto. U Hrvatskoj 73,2 odsto naroda govori bar jedan strani jezik, u Severnoj Makedoniji 68,3 odsto, a u Bosni i Hercegovini tek 39 odsto.

Izvor: Euronews

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar