Home VestiEkonomija I Shell zabeležio rekordni profit

I Shell zabeležio rekordni profit

by bifadmin

Dan pošto je Bela kuća profit Exxon-a proglasila “nečuvenim”, stigao je podatak da je i naftni gigant Shell prošle godine imao profit veći nego ikada do sada.

Da podsetimo, prvobitno je objavljeno da je naftna kompanija ExxonMobil u 2022. ostvarila rekordnih 55,7 milijardi dolara profita zahvaljujući rastu cena energenata zbog rata u Ukrajini. To je bio dvostruko veći profit nego u 2021. godini, na šta je reagovala i Bajdenova administracija saopštenjem u kojem se navodi da je nečuveno da se naftne kompanije bogate dok su građani prinuđeni da plaćaju preskupo gorivo na benzinskim pumpama.

“Najsvežiji izveštaji o zaradi naftnih kompanija pokazuju da one imaju sve što je potrebno, pa čak i rekordne profite i sve potrebne dozvole, da povećaju proizvodnju, ali umesto toga biraju da pune džepove svojih rukovodilaca i akcionara”, rekao je glasnogovornik Bele kuće Abdulah Hasan.

Veliki profiti ali i pritisci

Da naftne kompanije zaista dobro posluju može se videti i u vestima “sa druge strane okeana”. Naime, britanski Shell je objavio podatke za 2022. koji pokazuju da je ta kompanija ostvarila najveći profit u svojoj istoriji. Njen profit je iznosio 39,9 milijardi dolara, i znatno je prevazišao Shell-ov rekordni profit iz 2008. godine od 28,4 milijarde dolara. Dakle, i ova kompanija je prošle godine duplirala svoj profit iz 2021.

Međutim, pomenute dve kompanije nisu usamljeni slučajevi. Profit Shevron-a je prošle godine iznosio 36,5 milijardi dolara, a Marathon-a 14,5 milijardi. Gotovo sve velike naftne kompanije duplirale su svoj profit iz 2021. Za takve rezultate zaslužno je više faktora, ali najznačajniji su poskupljenje svih vrsta goriva i rast tražnje za energentima podstaknut oporavkom privrede od pandemije.

Očekuje se da će zapadne naftne kompanije ove godine imati nešto umereniji profit od rekordnog iz 2022. ali i da će trpeti veće pritiske. U SAD su vlasti već počele da traže od njih da povećaju proizvodnju kako bi zbog veće ponude cena energenata bila snižena, međutim one se za sada odupiru ovim zahtevima.

Foto: Erik Mclean, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar