Home VestiEkonomija Ako ECB poveća kamatnu stopu očekuje se jačanje evra

Ako ECB poveća kamatnu stopu očekuje se jačanje evra

by bifadmin

ECB je spremna za još jedno povećanje kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, dok američka centralna banka usporava tempo rasta kamata. Ovo bi moglo dovesti do oporavka evra u odnosu na dolar.

Evropska centralna banka (ECB) je, bar sudeći prema izjavama njene predsednice Kristine Lagard, spremna za povećanje kamatne stope od pola procentnog poena. Ona je još u decembru odlučno izjavila da će ECB pozajmljivanje novca činiti skupljim sve dok se inflacija ne snizi na prihvatljive nivoe.

U međuvremenu je i američki FED povećao kamatnu stopu, osmi put za godinu dana, ali manje nego što se očekuje da će učiniti Evropska centralna banka. Naime, FED je podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto, što je najmanji rast kamata u SAD u poslednjih 11 meseci. Prethodno je američka centralna banka povećavala kamate i po 0,75 procenata i to četiri puta zaredom. Poslednje povećanje je dakle znatno manje što je u javnosti podstaklo nadu da inflacija usporava.

Da podsetimo, FED je prvi počeo sa povećanjem kamatnih stopa, i dok je ECB kaskala za njim dolar je jačao u odnosu na evro. Sada se očekuje potpuno obrnuti scenario. Evro je već, tokom iščekivanja objave o novom rastu evropskih kamata, dostigao svoju najveću vrednost u odnosu na dolar u poslednjih 10 meseci. Trenutno jedan evro vredi 1,10 dolara.

Foto: Markus Winkler, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar