Home VestiEkonomija Ivanjička konfekcija „Javor“ u stečaju prodaje se za 140.000 evra

Ivanjička konfekcija „Javor“ u stečaju prodaje se za 140.000 evra

by bifadmin

Ivanjička konfekcija „Javor“ u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 16,3 miliona dinara (manje od 140.000 evra)

Još do pre samo desetak godina krojačice i šnajderke iz Konfekcije „Javor“ radile su uslužne poslove za poznate italijanske brendove a danas na prodaju ide i poslednja nepokretna imovina ove u SFRJ veoma uspešne firme.

Ivanjička konfekcija „Javor“ u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 16,3 miliona dinara (nešto manje od 140.000 evra), objavio je stečajni upravnik.

Prodaja preostale omovine je zakazana za 21. mart, a čine je poslovni prostor u Vrbasu, kancelarije u Požegi te stan u Ivanjici, kao i zalihe i potraživanja.

Nekada poznati proizvođač i izvoznik „Javor“ je u stečaju od 2016. godine, samo šet godina nakon što je poništena katastrofalna privatitacija i kada su ponovo sklopljeni ugovori o saradnji sa “Dolče i Gabana”, „Benetonom“, “Motivi”…
Konfekcija „Javor“ osnovana je 1948. godine, a osamdesetih godina je bila jedno od najvećih preduzeća jugoslovenske tekstilne industrije. Fabrika je tada zapošljavala 3.700 radnika u Ivanjici i u petnaest pogona širom SFRJ a izvoz iznosio stotine miliona dolara.

Nakon „kapitalističke trancicije“ posle 2000-tih, fabrika je privatizovana početkom 2006. godine, a ugovor raskinut četiri godine kasnije. Ništa uspešniji nije bio ni proces restrukturisanja, koji je vodila država pa su gotovo svi radnici napustili radna mesta uz otpremnine 2014. godine.

Danas su, što bi rekli u legendarnim „Maratoncima“, od firme „ostali samo dugmići“.

Izvor:24sedam.rs

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar