Home VestiEkonomija Italija protiv zabrane benzinaca i dizelaša, iznosi kontra predlog

Italija protiv zabrane benzinaca i dizelaša, iznosi kontra predlog

by bifadmin

Pravila koje je odobrio Evropski parlament zahtevaće da do 2035. godine proizvođači automobila moraju da postignu 100 odsto smanjenje emisije ugljen dioksida

Italija se oštro protivi evropskim planovima da se za 12 godina zabrani prodaja novih automobila na benzin i dizel, a ministar saobraćaja nazvao je brzi prelazak na električna vozila „samoubistvom“ i „poklonom“ kineskoj industriji.

Pravila koje je odobrio Evropski parlament zahtevaće da do 2035. godine proizvođači automobila moraju da postignu 100 odsto smanjenje emisije ugljen dioksida, što bi onemogućilo prodaju novih vozila na fosilna goriva u bloku od 27 zemalja.

Taj plan je loše prošao u Italiji, gde se nalaze brendovi uključujući „fijat“ i „alfa romeo“, gde je automobilska industrija još uvek u velikoj meri fokusirana na tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

– Svima nam je stalo do vode, kvaliteta vazduha i čistije životne sredine ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada preduzeća – rekao je Mateo Salvini, ministar saobraćaja koji vodi desničarsku stranku Liga.
Salvini, koji je i potpredsednik vlade, rekao je da je potrebno više vremena i više sredstava da bi se obezbedila glatka tranzicija.

Italija će izneti  kontra-predlog

Antonio Tajani, ministar inostranih poslova, ranije je nagovestio da će Rim nastojati da „razvodnji“ ovaj cilj.

– Italija će izneti sopstveni kontra-predlog: ograničiti smanjenje na 90 odsto, dajući industriji priliku da se prilagodi – rekao je Tajani, a prenosi Korijere dela sera.

Italijanska automobilska industrija zapošljava preko 270.000 radnika direktno ili indirektno i čini više od pet odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, pokazuju podaci automobilskog udruženja ANFIA. Prema njihovim podacima, prodaja električnih automobila pala je za 27 odsto prošle godine u Italiji, što čini samo 3,7 odsto ukupnih registracija novih automobila.

Zemlje EU postigle su dogovor o zabrani automobila sa termalnim motorima u oktobru prošle godine, ali još uvek moraju formalno da stave pečat na pravila pre nego što ona stupe na snagu. Konačno odobrenje se očekuje u martu.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar