Home VestiEkonomija Još jedan naftni gigant, BP, zabeležio rekordni profit

Još jedan naftni gigant, BP, zabeležio rekordni profit

by bifadmin

Kao i ostale velike naftne kompanije, i BP je prošle godine ostvario rekordan profit, koji je iznosio 22,7 milijardi dolara, što je za skoro 10 milijardi više nego što je zabeležio u 2021.

Posle podatka koji je izazvao izazvao buru u javnosti, da su Shell i ExxonMobil u 2022. imali do sada neviđene profite, bivši Britiš Petroleum a sadašnji BP je objavio rezultate svog poslovanja. Britanska kompanija je prošle godine ostvarila 27,7 milijardi dolara neto profita, za razliku od 2021. kada je imala 12,8 milijardi profita. Time je premašila svoj istorijski rekord od 26,3 milijarde iz 2008. godine.

Britanski energetski gigant je najavio da će od dela profita u iznosu od 2,75 milijardi dolara početi otkup svojih akcija, a već radi i na povećanju dividende.

Ovo je samo jedna kompanija iz grupe najvećih zapadnih proizvođa nafte koje su ostvarile rekordne profite prošle godine. Zajedno sa Shell-om čiji profit je iznosio skoro 40 milijardi dolara, Exxon Mobil-om (56 milijardi dolara), Chevron-om (36,5 milijardi) i francuskim TotalEnergies-om koji bi trebalo danas da objavi rezultate svog poslovanja, očekuje se da će “velika petorka” dostići skoro 200 milijardi dolara profita u samo jednoj godini. I to usred energetske krize i redovnih najava nestašica energenata koje su drastično podigle njihove cene.

Foto: Engin_Akyurt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar