Home VestiPolitika i društvo Mormonska crkva kažnjena jer je od američkih vlasti sakrila portfolio vredan 32 milijarde dolara

Mormonska crkva kažnjena jer je od američkih vlasti sakrila portfolio vredan 32 milijarde dolara

by bifadmin

Da ni Mormoni nisu imuni na ovozemaljska bogatstva pokazuje vest o milionskoj kazni koju će platiti mormonska crkva jer je sakrila imovinu vrednu milijarde dolara, i to pomoću – fantomskih preduzeća.

Američka mormonska crkva poznata pod imenom “Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana” (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) i njena investiciona kompanija “Ensign Peak Advisers” moraće da plate kaznu od pet miliona dolara zbog optužbe da su od Komisije za hartije od vrednosti sakrile mnoštvo akcija koje su pazarile u periodu između 1997. i 2019. godine. Ova crkva je naime prikrila deo svog portfolija vredan 32 milijarde dolara. Ukupan portfolio crkve inače premašuje 100 milijardi dolara.

Ispostavilo se da je njena investiciona kuća, uz znanje crkvenog rukovodstva, kupovala akcije u ime 13 kompanija koje postoje samo na papiru, naravno ne prijavljujući sve to nadležnim organima. Kako objašnjavaju akteri ove prevare, “Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana” nije želela da se ta ulaganja povežu sa njom zbog negativnog imidža u javnosti.

Imidž Mormona u javnosti je pak posebna tema. Njihovo učenje se u nekim delovima drastično razlikuje od klasičnog katolicizma, ali više je poznat njihov način života. Mormoni su poznati kao neporočni ljudi, koji striktno izbegavaju alkohol, kafu, duvan, čajeve i bilo šta što može kod čoveka stvoriti osećaj zavisnosti. Neguju porodičan način života i veruju da veliki novac može iskvariti ljude i otuđiti ih od Boga.

Otud je ceo svet bio iznenađen kada je pre tri godine uzbunjivač, inače bivši viši menadžer portfelja u “Ensign Peak”-u, objavio da crkveno rukovodstvo obmanjuje svoje sledbenike i možda krši federalna poreska pravila.

Izvor: BBC

Foto: fujikanakama0, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar